To Live Is to Die

free counters

Jumaat, 27 Ogos 2010

EDISI KHAS : PARTI SOSIALIS MALAYSIA (PSM) - PART 3 SOALAN2 LAZIM TENTANG PSM


Adakah PSM bertanding dalam pilihanraya?

Mungkin soalan in ditanya kerana pernah parti buruh beridelogi sosialis memulau pilihanraya di Malaysia kerana berpendapat pilihanraya adalah kotor. Bagi PSM , kita bertanding dalam pilihanraya kerana ia adalah sistem demokrasi yang dipercayai oleh majority rakyat Malaysia. Kami akan bertanding untuk mempopularkan parti dan idelogi kami, bertanding untuk meneliti sejauh mana penerimaan rakyat terhadap kami dan mengutuk kepincangan yang berlaku semasa pilihanraya. Jika kami tidak bertanding, maka kami akan terasing dari arus perdana politik Negara. Namun kami juga percaya kepada kuasa rakyat untuk membawa perubahan. Kami juga percaya kepada gerakan rakyat dapat membawa perubahan dalam suasana sistem pilihanraya masih kotor dan tidak adil.

PSM mula bertanding dalam pilihanraya 1999 dibawah logo DAP, 2004 dan 2008 dibawah logo PKR dan Bebas kerana parti pada masa itu belum mendapat pendaftaran. namun PSM menggunkan manifesto tersendiri, mengibar bendera merah gengaman tangan PSM dan menjadi parti ulung dimana calon mengistiharkan harta.

Berapa ahli PSM yang terpilih dalam pilihanraya?

Kini PSM mempunyai seorang Ahli Parlimen di Sungai Siput dan seorang Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) di Kota Damansara, Selangor.

Berapa ahli dalam PSM?

PSM mengamalkan keahlian terkawal untuk memastikan parti itu akan sentiasa menjadi parti aktivis dan ahlinya semua aktif. Setiap Ahli baru harus melalui tahap percubaan dan kena menghadiri kursus idelogi. Buat masa ini, PSM mempunyai sokongan akarumbi melebihi 12,000 orang manakala Ahli Berdaftar seramai 500 orang.

Kenapa PSM tidak dalam PR?

PSM mempunyai program minima (kerjasama) dengan PR dalam banyak isu seperti menentang ISA, berjuang untuk demokrasi yang lebih dan kempen-kempen seperti menentang GST dan kenaikan harga minyak. Di Parlimen dan DUN Selangor, PSM berdiri sebagai penyokong PR dan duduk dalam blok yang sama dengan PR.

Namun dari segi idelogi, PSM menentang sistem kapitalisma dan melihat sistem ini sebagai musuh utama yang membawa padah kepada kemanusiaan. Ini mungkin berbeza dengan pendirian DAP, PAS dan PKR. Namun PSM mempunyai jauh lebih persamaan dengan PR berbanding dengan BN dan dengan itu, akan sentiasa membuat gandingan bersama PR dalam pilihnaraya umum.

Adakah sosialisme itu anti-agama dan apa pandangan PSM kepada negara Islam?

Perlembagaan PSM dengan jelas mengatakan bahawa PSM percaya kepada kebebasan agama. PSM melihat agama sebagai hak seorang individu. Namun demikian PSM tidak menyokong apa-apa bentuk negara teokratik dimana pemerintah adalah dari satu agama sahaja yang memaksakan sistem pemerintahan dari agama itu ke atas masyarakat berbilang kaum dan agama lain.

PSM dan sosialisme menentang kegunaan agama untuk penindasan rakyat. PSM juga mempunyai banyak ahli yang mengikut agama masing-masing secara bebas tanpa bantahan dari sesiapa. Kami tidak mengkritik apa-apa agama. kami hanya mengkritik sesiapa yang menggunakan nama agama untuk merampas hak rakyat.

PSM berpendirian hak kepercayaan beragama atau tidak adalah hak individu dan mesti dihormati. Ia adalah hubungan peribadi antara manusia dan kepercayaan mereka. Ia tidak boleh dipaksakan melalui undang-undang.

Apakah bezanya antara sosialisme dan komunisme?

Dalam sistem sosialisme, ekonomi dan perindustrian dikawal oleh pekerja/majoriti yang menjadi kaum pemerintah walaupun kapitalis masih ada manakala sistem komunisme adalah sistem di mana tiada pembezaan kelas lagi dan di mana semua manusia adalah samarata.

Idelogi komunis dikutuk dan digambarkan sebagai musuh utama kerana kaum kapitalis amat takut akan kehilangan kuasa kerana jika komunis memerintah, maka ia bermakna kapitalisma tidak berkuasa lagi. Justeru itu, pelbagai tuduhan dibuat seperti komunis itu kuku-besi dan anti-agama. Memang ada kelemahan beberapa Negara yang menganggap diri mereka komunis tetapi hakikat sebenarnya adalah jauh lebih ramai orang mati dalam sistem kapitalisma setiap hari dari sistem komunis.

Bagaimana saya boleh melibatkan diri dalam PSM dan perjuangan rakyat?

Senang sahaja. Hubungi kami melalui email, sms atau di kedai kopi. Kita bincang dan lihat bagaimana anda boleh berjuang untuk dunia yang lebih baik. Tidak ada birokrasi atau undang-undang ketat. Selepas itu, anda boleh berjuang bersama cawangan atau melalui fron-fron PSM yang terlibat dlam pelbagai isu akarumbi. Jika ada berminat dalam sesuatu seni atau mempunyai minat tertentu, biar kita sama sama terokai dan lihat bagaimana kita boleh berjuang.

PSM bukan parti yang memberi hadiah kewangan kepada ahli-ahli yang bekerja, tetapi dalam perjuangan kami, anda dapat kepuasan hati yang tiada bertara daripada menyokong perjuangan rakyat menentang kapitalisme, sambil berjumpa dengan saudara-saudari dari seluruh dunia.

"Di mana sahaja kita pergi akan mempunyai sahabat, kalau kita berada dalam perjuangan yang agung ini"
- Rashid Maidin

Apa pandangan PSM kepada sistem monarki kita?

PSM berpendapat behawa sistem monarki adalah satu sistem peninggalan zaman feudal dan tidak akan kekal selama-lamanya. Masa depan kemanusian akan ditentukan oleh peredaran zaman dan sejarah. Rakyat akan memerdekakan diri dari segala konkongan dan penindasan dan akan mencipta sejarah baru. Seperti yang pernah dikatakan oleh Sultan Azlan Shah, “ Walau berapa banyak sekalipun askar, polis atau pengawal istana digaji untuk melindung dan menjaga taktha, namun tiada satu pun akan dapat mengatasi kehendak dan aspirasi rakyat jelata”

PSM akan menyanjung Perlembagaan Negara yang menjadikan sistem pemerintahan kita Raja perlembagaan dan akan menghormati kedudukan Raja dalam perlembagaan. Namun PSM tidak sekali kali akan merestui salahguna kuasa dan penindasan Istana keatas rakyat biasa.

Blackend Is The End

Dyers Eve