To Live Is to Die

free counters

Jumaat, 10 Disember 2010

LAGI CATATAN USTAZ ZULKARNAIN ABIDIN PERLIS


Suatu petang, saya berjumpa dengan salah seorang wakil rakyat Umno Perlis. Sebaik sahaja dia nampak saya, dia meluru ke arah saya, bersalam dan memeluk saya. Sambil bertanya khabar, dia terus menawarkan bantuan jika saya punya apa-apa masalah.

Suatu pagi di hadapan sebuah pasaraya di Perlis, seorang wakil rakyat Umno menegur saya sambil menurunkan cermin keretanya. Dia bertanya khabar dan bersalam. Sebelum menaikkan cermin keretanya, dia berharap kami dapat berjumpa lagi untuk berbual.

Hampir setiap kali waktu Subuh, bekas wakil rakyat Umno ini tercatuk di masjid. Dia bersolat di saf paling hadapan. Seusai solat dia bersalam dengan semua orang sambil tersenyum.

Di hadapan sebuah kedai buku, saya berjumpa seorang bekas wakil rakyat Umno, perempuan. Dia yang mula menegur saya. Sehingga kini dia masih memimpin Umno di tempatnya. Dia berbual agak lama dengan saya dalam banyak perkara walau pun sekadar sambil berdiri.

Tanpa menafikan ada juga pemimpin Umno yang ‘berhidung tinggi’ dan malas solat di masjid, sekurang-kurangnya orang-orang biasa memerhatikan watak dan tingkah-laku sebahagian pemimpin Umno yang ‘baik’ ini.

Bermanis muka, bertanya khabar, memeluk dan menepuk bahu, menurunkan cermin kereta, berbual lama-lama, bersolat Subuh di masjid, rasanya itu semua tidak memerlukan duit atau modal besar. Tidak berkurang pun ‘fulus’ dalam poket.

Tanpa menafikan ada pemimpin PAS yang mesra, prihatin, luhur, pandai berkomunikasi, tetapi watak sebahagian pemimpin PAS yang ‘tidak mesra alam’ telah menyebabkan imej PAS sebagai parti Islam turut tercalar.

Ada yang bersalam tidak memandang mata, bersalam sambil berbual dengan orang lain, pilih kasih (baca pilih bulu) dan mewujudkan klik (baca kronisme) dalam PAS sendiri. Walau pun tidak ramai, tetapi itulah hujah Umno untuk bercakap mengenai keburukan PAS.

Sebahagian pemimpin PAS, di sebahagian negeri lebih gemar menunjuk kuasa. Jawatan di dalam PAS dijadikan parang untuk mencantas sesama sendiri. Syok dengan jawatan, tanpa memikirkan kesan kepada parti, beberapa tindakan akhirnya menatijahkan persepsi negatif umum kepada PAS.

Di sela-sela itu semua, bersiponganglah di udara, kita akan menang… kita akan menang. Sokongan kepada kita makin bertambah… dan banyak lagi. Menang dengan siapa? Menang dengan Umno atau menang mencantas kawan-kawan sendiri?

Adakah ini suara orang kecewa? Ya, inilah suara orang kecewa. Bukan kecewa dengan PAS atau perjuangan PAS, tetapi kecewa dengan sikap sebahagian pemimpin PAS, di sebahagian negeri.

Adakah ini semua akan menyebabkan orang PAS masuk Umno? Saya jawab, tidak. Orang PAS, selemah mana pun dia, tak akan masuk Umno. Paling teruk, dia tidak mendoakan kekalahan untuk PAS walau pun dia tidak mengharapkan PAS menang.

Bukan kerana PAS tidak bagus, atau perjuangan PAS tidak betul tetapi kerana ada pemimpin ‘yang sentiasa ikhlas’ melakukan onar di dalam PAS.

Blackend Is The End

Dyers Eve