To Live Is to Die

free counters

Isnin, 29 Mac 2010

PEMUSNAHAN SENJATA DAN PEMBUBARAN PARTI KOMUNIS MALAYA


Sebagai menyatakan keikhlasan untuk menamatkan perjuangan bersenjata, pada 23 Februari 1990, Rejimen Ke-10 dengan rasminya memusnahkan semua senjata-senjata dan alat-alat letupannya. Semua ini dilakukan sendiri oleh perajurit Rejimen Ke-10. Kerajaan Malaysia dan Kerajaan Diraja Thailand menghantar wakil sebagai saksi dan pemerhati.

Untuk menjamin supaya peristiwa bersejarah ini tidak disalahgunakan, pihak PKM tidak membenarkan pihak lain merakam gambar atau video.

Seiring dengan pemusnahan senjata itu, perjuangan bersenjata dengan rasminya ditamatkan dan Rejimen Ke-10 dibubarkan.

gambar-gambar sekitar upcara pemusnahan senjata

PENUBUHAN REJIMEN KE 10 BAHAGIAN 2


Temerloh telahpun terkenal dengan Perang Bahaman, perang orang Melayu menentang penjajah British yang paling lama dan paling luas sekilnya yang pernah berlaku di negara kita. Secara lahirnya perang itu telah gagal. Akan tetapi perang itu telah mencambahkan benih patriotism revolusioner. Ditilik secara keseluruhan perjuangan rakyat negara kita, Perang Bahaman sebetulnya belum selesai. Dari masa ke masa, dari tahap ke tahap, kita saksikan putera puteri Sungai Pahang sentiasa bangkit silih berganti meneruskan cita-cita angkatan terdahulu untuk sebuah masyarakat yang benar-benar merdeka, bebas, adil dan saksama untuk seluruh rakyat.


Dalam tahun-tahun 30-40 an, rakyat kedua belah tebing Sungai Pahang telah menyaksikan kebangkitan baru perjuangan untuk kemerdekaan yang dipelopori KMM (Kesatuan Melayu Muda).

Dalam masa pendudukan fasis Jepun, rakyat Temerloh khususnya kaum tani menyambut seruan PKM dan dengan antusias memberikan sokongan dan dukungan yang sehangat-hangatnya kepada TAJRM. Banyak kampung telah menjadi pangkalan gerila Anti-Jepun.

Pada masa aman (selepas Jepun kalah dan menjelang darurat) Temerloh telah menjadi salah satu pusat yang penting pergerakan revolusioner di Malaya. Pengaruh PKM berkembang dengan pesat dan meluas di Temerloh hingga dapat saling berkoordinasai dengan organisasi-organisasi revolusioner dan anti-penjajah di sana. Pejabat PKM yang didirikan secara terbuka waktu itu di Kuala Lumpur telah dikunjungi dengan tak putus-putus oleh massa rakyat berbagai bangsa dari seluruh pelusuk tanah air termasuk rakyat revolusioner bangsa Melayu dari Temerloh.

Di bawah dorongan situasi revolusioner, ramai pemuda-pemuda Melayu Temerloh menceburkan diri menjadi Angota Liga Pemuda Demokratik yang dipimpin oleh PKM. Di samping itu terdapat juga organisasi-organisasi revolusioner yang patriotik-demokratik yang bekerjasama dengan PKM seperti PKMM, API, AWAS, Barisan Tani Malaya dan kemudian PETA telah didirikan satu demi satu dengan Temerloh sebagai salah sebuah pusat perkembangan yang sangat penting. Pemuda pemudi bahkan orang-orang dewasa Melayu dengan aktif menerjunkan diri dalam pergerakan-pergerakan tersebut. Bandar Temerloh telah menjadi tumpuan tokoh-tokoh progresif dan patriotik dari seluruh pelusuk tanah air.

Di mana-mana sahaja suara revolusioner bergema; salam perjuangan seperti MERDEKA yang dijawab dengan DARAH, AWAS dan lain-lain sentiasa kedengaran baik di bandar-bandar mahupun di kampung-kampung. Di merata tempat di daerah Temerloh telah didirikan cawangan-cawangan pergerakan revolusioner seperti mukim-mukim Perak, Songsang, Sanggang, Bangau, Kuala Krau, dan lain-lain. Antara organisasi-organisasi ini, API lah yang paling aktif. Anggota-anggotanya yang berpakaian seragam putih dan bersongkok di upacara rasmi itu sering berkejar ke sana sini untuk membangkit dan menyusun orang ramai. Apabila API diharamkan, pemimpin-pemimpin dan anggotanya mendirikan PETA dan kegiatan-kegiatannya terus berkembang di Temerloh.

Organisasi-organisasi revolusioner tersebut telah menjalin hubungan yang erat antara satu sama lain dan dengan massa rakyat tempatan. Mereka saling bertukar-tukar maklumat, saling menyampaikan keputusan-keputusan parti, mengadakan mesyuarat-mesyuarat bersama untuk saling belajar dan bertukar-tukar pengalaman dan lain-lain. Mereka telah mendirikan syarikat-syarikat kerjasama, syarikat kerja gotong royong dalam masalah ekonomi serta telah melaksanakan kerja-kerja kebajikan seperti memperbaiki jalan jalan, memperbaiki atau mendirikan madrasah atau suratu-surau, membantu orang ramai yang ditimpa kemalangan dan lain-lain.

Di beberapa kampung organisasi-organisasi revolusioner tersebut telah mendirikan balai rakyat yang memainkan peranan sebagai tempat perhimpunan bagi mesyuarat-mesyuarat dan perbincangan-perbincangan serta sebagai tumpuan hubungan antara sebuah kampung dengan kampung yan g lain dan antara sebuah organisasi dengan organisasi yang lain. Selain itu, balai rakyat ini juga telah menjadi tempat mempelajari teori-teori revolusi.

Di samping itu, grup-grup propaganda juga didirikan. Pemuda-pemudi Melayu telah bergabung atau berkoordinasi dengan pemuda-pemuda Cina. Mereka pergi ke merata kampung , pekan atau bandar membantu menyelesaikan pertentangan-pertentangan antara bangsa-bangsa dan menyatupadukan bangsa-bangsa. Mereka juga mementaskan berbagai pertunjukan seperti sandiwara, tarian, nyanyian dan lain-lain serta membuat ucapan-ucapan dan aktiviti-aktiviti revolusioner lainnya yang anti-penjajah dan anti kelas pemeras. Massa rakyat luas dari berbagai bangsa telah memberikan sambutan dan pujian yang hangat serta menghulurkan derma dalam bentuk wang, bahan-bahan makanan, alat-alat kelengkapan dan lain-lain sebagai menyatakan sokongan dan dukungan mereka kepada pergerakan revolusioner.

Kesedaran revolusioner ini telah disemai oleh Perang Bahaman dan dibajai dan disirami oleh perjuangan KMM, PKMM, PKM, API (kemudian PETA), AWAS dan Barisan Tani Malaya. Bibit-bibit ini telah melahirkan Rejimen Ke-10 TPNM, berjuang merebut kemerdekaan dengan darah dan jiwa raga setelah penjajah British mengisytiharkan Undnag-undang Darurat pada tahun 1948.

PENUBUHAN REJIMEN KE 10 BAHAGIAN 1

Apakah sebab-sebab yang memungkinkan Temerloh menjadi kawasan basis yang pertama dan sekaligus merupakan buaian bagi lahirnya dan berkembangnya Rejimen Ke-10 TPNM?

Ditinjau dari sudut keperluan perang gerila, Temerloh mempunyai syarat-syarat yang sangat baik sama ada dari segi geografi, penduduk dan lebih-lebih lagi dari segi sejarah yang memungkinkannya menjadi basis pasukan gerila Rejimen Ke-10 TPNM.
adegan Opera Putera Puteri Sungai Pahang: Mengisahkan penderitaan rakyat Temerloh dan pergolak politik sehingga membawa penubuhan Rejimen Ke-10.

Daerah Temerloh adalah daerah yang paling luas di Negeri Pahang, keluasannya sama dengan Negeri Perlis. Ia terbahagi kepada 15 buah mukim dengan tiap-tiap mukim ditadbir oleh seorang penghulu.

Temerloh mempunyai kedudukan yang strategic sebagai pusat penghubung antara Pantai Timur dan Pantai Barat. Terletak di tebing Sungai Pahang (di kuala Sungai Semantan), ia mempunyai hutan rimba yang luas manakala di kaki bukit bukau dan hutan rimba itu terletak berlapis-lapis kampung-kampung kaum tani.

Di daerah Temerloh orang Melayu lebih ramai dari kaum lain. Ketika berlangsungnya Perang Pembebasan Nasional Anti-British, orang Melayu di Temerloh berjumlah kira-kira 55,000 orang. Jumlah terbanyak mereka terdiri dari kaum tani miskin dan tani sedang lapisan bawah. Pada umumnya, mereka bermastautin dikampung-kampung di tepi Sungai Pahang, Sungai Semantan, Sungai Bera, dan sungai-sungai kecil lainnya. Mereka bertani dengan menanam padi, sayur-sayuran, getah, pokok buah-buahan dan lain-lain.

Daerah temerloh yang dulunya dikenali dengan nama Kuala Semantan mempunyai sejarah perjuangan revolusioner yang gilang gemilang. Pada tahun-tahun akhir 1880-an dan awal 1890-an, ia merupakan pusat gerakan tani melawan penjajah British. Walaupun perang tani yang dipimpin Datok Bahaman telah gagal kerana dibatasi oleh syarat-syarat sejarah dan pengkhianatan bangsawan-bangsawan feudal, namun semangat patriotism anti-British yang dibangkitkan melalui perang tersebut tak pernah padam. Pengikut-pengikut Bahaman ramai bertaburan di serata Temerloh. Di samping itu ramai anak cucu Bahaman telah mewarisi dan meneruskan cita-cita luhur pahlawan nasional yang ulung itu.

Di bawah penindasan dan pemerasan yang biadab oleh kaum penjajah British serta kaum “penghisap darah” tempatan, kehidupan kaum tani yang luas di daerah Temerloh terjerumus ke dalam lautan kesengsaraan yang tak bertepi. Perasaan tak puas hati semakin menggejolak, akan tetapi tradisi perjuangan yang diwariskan oleh Datuk Bahaman telah ditekan dengan hebatnya oleh kaum penjajah British. Namun demikian, tradisi dan sejarah perang tani itu tak putus-putus diceritakan oleh angkatan tua kepada generasi baru; di sesetengah tempat, majlis-majlis khas diadakan secara rahsia untuk membaca buku-buku sejarah bertulisan tangan tentang perjuangan tersebut. Dengan demikian percikan api yang dinyalakan oleh Datuk Bahaman itu tetap bersemarak di hati sanubari massa rakyat generasi demi generasi.

Syarat-syarat inilah yang memungkinkan Temerloh menjadi tanah tumpah darah Rejimen Ke-10 TPNM atau disebut juga sebagai buaian revolusi.

UMNO TALIBARUT BRITISH


UMNO berjuang untuk kemerdekaan, kemerdekaan dicapai melalui perjuangan UMNO tanpa tumpah darah dan lain-lain menjadi catatan resmi sejarah negara. Setiap kali hari kemerdekaan, kita akan dapat dengar rangkai kata tersebut dilaungkan oleh pemimpin-pemimpin UMNO.

Di sebalik rangkapan tersebut tersimpan seribu rahsia yang mahu diselindung oleh UMNO. Sejarah perjuangan kemerdekaan sebelum tahun 1946 cuba ditutupi, terutamanya Kesatuan Melayu Muda (KMM) yang kemudiannya disambung pula oleh Parti Kebangsaan Melayu Malaya (PKMM) dan organisasi-organisasi politik di bawahnya seperti API, PETA, AWAS, Barisan Tani Malaya, Kesatuan Buruh Melayu, Hizbul Muslimin dan lain-lain.


Bila kita membaca kenangan yang dicoretkan oleh pejuang-pejuang terdahulu, terumatanya perjuangan kemerdekaan pada tahun-tahun 1930-40-an, kita akan dapat melihat bahawa sejarah tanah air kita telah diputarbelitkan oleh kaum penjajah dan diteruskan oleh UMNO sehingga hari ini.

Ahmad Boestamam seorang pejuang veteran KMM dan PKMM dan juga pemimpin sekaligus pengasas API jelas menyebut bahawa UMNO di bawah pimpinan Datok Onn bukan sahaja tidak berjuang untuk kemerdekaan, tetapi bersekongkol dengan penjajah British menekan gerakan kemerdekaan. Bahkan strategi UMNO itu sendiri diatur oleh kaum penjajah British. Perisytiharan Darurat 1948 selain bertujuan untuk menekan gerakan kiri juga bertujuan memberi peluang kepada UMNO naik ke pentas politik tanpa saingan.

Ahamd Boestamam dalam bukunya Datok Onn Yang Saya Kenal menulis:

“Bukan sekadar itu saja bahkan PKMM juga menyarankan dikembalikan semula kegemilangan silam bangsa Melayu di zaman-saman Majapahit, Sriwijaya dan Melaka dulu – yang merupakan matlamat perjuangannya yang telah diputuskan dan dipersetujui.”

“Saranan PKMM ini sering benar dipertikai oleh tokoh-tokoh UMNO terutama Datok Onn, walaupun PKMM masih lagi merupakan anggota gabungan UMNO. Sindiran yang paling lumrah dipergunakan dalam ciahan ini ialah: MEMBUAT SEBATANG JARUM PUN TAK TAHU, HENDAK MERDEKA PULA KONON.”

“Sekarang Inggeris dan UMNO, secara tidak diisytiharkan, bersekongkolan batin ‘memerangi PKMM, PUTERA-AMCJA, API dan lain-lain gerakan kiri demi kehancuran gerakan-gerakan tersebut. Korban pertama dari persekongkolan ini ialah API (Angkatan Pemuda Insaf) yang saya pimpin diharamkan dalam bulan Julai 1947, hampir setahun sebelum Undang-Undang Darurat diisytiharkan dan Parti Komunis Malaya diharamkan.”


“Persekongkolan ini tambah menyata apabila penjajah Inggeris mengadakan rundingan-rundingan mencari kata sepakat atas corak pemerintahan Malaya yang baik dan daapt diterima bersama dengan gembong-gembong atau tokoh-tokoh UMNO di bawah pimpinan Datok Onn.”

“2. Kerasnya ucapan-ucapan Datok Onn terhadap gerakan-gerakan kiri di masa-masa akhir. Misalnya dalam salah satu ucapannya itu beliau terang-terang dan tegas memberi amaran kepada rakyat Malaya dengan berkata-kata HUBAYA, HUBAYA, HUBAYA, MUSUH TURUN DARI GUNUNG.”

“3. Kehancuran gerakan-gerakan kiri perlu demi membuka dan memberikan peluang kepada UMNO memperkuatkan diri tanpa sebarang halangan dari ‘lawan politiknya’. Dengan lain perkataan tindakan Inggeris itu bertujuan melahirkan suatu vacuum, suatu kekosongan, dan kekosongan inilah yang dikehendaki oleh Inggeris supaya diisi oleh UMNO.”

Mengikut Ahmad Boestamam, MUSUH DARI GUNUNG ditujukan kepada PKMM yang mempunyai pengaruh tinggi di Perak termasuk Gunung Semanggol. Manakala di Gunung Semanggol pula merupakan tempat tumpah darah Hizbul Muslimin di bawah pimpinan Ustaz Abu Bakar Al-Baqir.

Suatu kesimpulan yang dapat ditarik ialah UMNO di bawah pimpinan Datok Onn hanya berjuang untuk mempersatukan orang Melayu sahaja, tidak berjuang untuk kemerdekaan tanah air.

Walau bagaimanapun, dalam memoirnya Abdullah C.D. mengakui UMNO di bawah pimpinan Tunku Abdul Rahman terutamanya pada tahun 1950 -1957 juga berjuang untuk kemerdekaan. Mengikut Abdullah C.D., walaupun pucuk pimpinan UMNO bersekongkol dengan penjajah British, akan tetapi anggota-anggota UMNO berdarah merdeka. Ini diperhebatkan lagi apabila ramai anggota pertubuhan kiri terutamanya dari PKMM yang menyertai UMNO setelah pertubuhan itu diharamkan oleh kaum penjajah British seperti Mustapha Hussein, Ghafar Baba, Hasnul Hadi dan lain-lain.

Dalam Memoir Abdullah C.D. Bahagian Kedua, beliau menulis: “Gerakan kemerdekaan mulai berkembang dalam tubuh UMNO sehingga menimbulkan krisis yang tajam di dalam pucuk pimpinan UMNO”

“Pemilihan Presiden UMNO tahun 1951 memberi gambaran bahawa golongan patriotik-demokratik sedang berkembang dalam tubuh UMNO”. “Inilah tahap baru perjuangan kemerdekaan. Pendek kata di hutan, di desa dan dibandar semuanya bergerak untuk kemerdekaan. Perjuangan kemerdekaan telah berpadu menjadi satu arus yang raksasa.”

Akan tetapi, dalam Perundingan London, Tunku telah mengkhianati harapan rakyat semua kaum untuk kemerdekaan penuh tanah air dengan menerima syarat-syarat yang dikenakan oleh kaum penjajah British dan meneruskan perang ke atas PKM dan pasukan TPNM.

Blackend Is The End

Dyers Eve