To Live Is to Die

free counters

Isnin, 26 April 2010

Perjanjian Inggeris-Belanda 1824


Perjanjian Inggeris-Belanda 1824 yang juga dikenali sebagai Persetiaan London.

Syarat-syarat perjanjian

Di antara syarat- syarat penting isi perjanjian ini ialah:-

  • Belanda mengiktiraf pertapakan Inggeris di Singapura.
  • Belanda akan menyerahkan melaka kepada pihak Inggeris dan sebagai balasannya pihak Inggeris pula akan memberikan bangkahulu kepada pihak Belanda.
  • Penghapusan lanun di kawasan Kepulauan Melayu adalah tanggungjawab kedua-dua belah pihak (Inggeris & Belanda).
  • Belanda tidak boleh membuat sebarang perjanjian atau terlibat didalam hal ehwal negeri-negeri Melayu.
  • Inggeris pula tidak boleh membuat sebarang perjanjian atau terlibat dalam hal ehwal mana-mana kerajaan di selatan Singapura, yang berada di bawah pengaruh pihak Belanda dan juga di Sumatera.

Kesan Perjanjian Inggeris Belanda

  • Pembahagian Kepulauan Melayu kepada dua lingkungan pengaruh iaitu pengaruh British dan Pengaruh Belanda.
  • Perpecahan Empayar Johor-Riau. Empayar Johor berakhir apabila Singapura dan Tanah Besar Johor jatuh ke tangan British dan Kepulauan Riau di bawah pengaruh Belanda.
  • Persaingan kuasa di antara Belanda dengan British semakin sengit.

TERIMA KASIH KEPADA SEMUA PENGUNJUNG WASIAT PEJUANG


Blog Wasiat Pejuang telah berjaya membuat satu promosi yang baik apabila telah membuat laporan semasa PRK hulu Selangor pada 25 april 2010.

Dengan Kehadiran Pelawat seramai lebih 3000 orang dan telah di refresh sebanyak 12,000 kali dalam masa sehari serta mencatat online tertinggi seramai 422 orang dalam satu masa. Dengan itu Blog Wasiat Pejuang telah mencatat jumlah kehadiran seramai hampir 19,000 kali dalam masa sebulan ianya berada di persada Siber.

Wasiat Pejuang berharap dengan hit page sebanyak 12,000 kali lebih dalam masa sehari kemarin maka segala tulisan di dalam blog ini dapat di fahami oleh mereka yang selama ini tidak mendapat maklumat yang betul tentang perjuangan pejuang tanahair terdahulu..

Dan seperti yang telah di maklumkan bahawa Blog Ini akan memadam semua laporan PRK Hulu Selangor kemarin kerana Blog ini di wujudkan hanya untuk mencatat catatan dan fakta yang telah di tulis oleh mereka2 yang sepatutnya sahaja.

Semoga Blog Ini akan menjadi sebuah blog rujukan kepada mereka yang mencari kebenaran.


SATU LAGI FAKTA SEJARAH TELAH DI BUKUKAN

BLOG INI TELAH DI BUKA SEBANYAK LEBIH 12,RIBU KALI KEMARIN (25/4/2010). DENGAN PELAWAT SEBANYAK HAMPIR 3,OOO ORANG DARI SELURUH DUNIA... INI BERMAKNA DALAM MASA SEBULAN BLOG INI TELAH DI LAWATI SEBANYAK HAMPIR 19,000 KALI.

Blackend Is The End

Dyers Eve