To Live Is to Die

free counters

Sabtu, 22 Mei 2010

MCA ADALAH SEBUAH PARTI KESINAMBUNGAN KONSI GELAP CINA SEJAK ZAMAN BERZAMAN (SATU FAKTA SEJARAH)

Siapa Kongsi Gelap ini... Lihat sejarahnya…

Kongsi-kongsi gelap Cina di Negeri-negeri Selat berasal dari kumpulan Triad. Kumpulan Triad merupakan satu kongsi gelap yang ditubuhkan di negeri China pada tahun 1674. Tujuan kumpulan Triad ialah untuk menggulingkan Kerajaan Manchu dan menggantikannya dengan Dinasti Ming. Kumpulan Triad juga dikenali sebagai nama-nama seperti Liga Hung dan Thian Ti Hui (Liga Syurga dan Bumi). Orang Cina telah menubuhkan kongsi-kongsi gelap tidak lama selepas British menduduki Pulau Pinang (1786) dan Singapura (1819). Sejak tahun 1799 lagi kongsi-kongsi gelap Cina mula menentang pentadbiran British di Pulau Pinang. Antara kongsi-kongsi gelap yang terkenal ialah Ghee Hin (Kantonis) dan Hai San (Hakka). L.A. Mills menganggap kongsi-kongsi gelap Cina di Negeri-negeri Selat sebagai the Pirates and Robbers Co-operative Association. Sebilangan besar ahli kongsi-kongsi gelap tersebut terdiri daripada penjenayah Cina.

Kapitan Chung Ah Kwee, ketua kumpulan Kongsi Gelap Larut Hai San 1887

Perebutan kuasa dan kawasan jajahan telah melahirkan pelbagai nama dan kod angka kumpulan seperti Tiga Maharaja, Tokong Lima Beradik, 13 Pedang, Naga Merah, 03,04,07,08,21,24,36,38,18,360,367,368,369 dan banyak lagi. Dipercayai juga beberapa kumpulan yang asalnya hanya di ketuai dan dianggotai oleh bangsa Cina telah diketuai dan dianggotai oleh bangsa-bangsa lain seperti 08,18,24,36,77,99 dan lain-lain. Kumpulan kongsi gelap juga menjadikan lambang-lambang tertentu sebagai ikon kumpulan mereka seperti haiwan liar, mitos dan senjata api bagi melambangkan keganasan dan kekejaman mereka.


Khaw Boo Aun (1835 - 1906) Setiausaha Persatuan Ghee Hin Sum Hup, juga Pengurus kewangan Raja Abdullah

Sepertimana kongsi gelap lain di seluruh dunia, kongsi gelap Malaysia dipercayai menjadikan kongsi gelap di Tanah Besar China, Hong Kong dan Taiwan sebagai contoh penubuhannya, menjalankan operasi dan tetap menjadikan Guan Yu/Kuan Yee (Dewa Perang) sebagai idola yang dipuja-puja. Malah di dalam sumpah setia meraka, mereka masih menggunakan pengakuan menjadi ahli "Tentera Merah".


Sebab-sebab penubuhan kongsi-kongsi gelap Cina

1. Kewujudan kongsi-kongsi gelap di China Selatan
Kebanyakan orang Cina yang berhijrah secara ramai-ramai ke Negeri-negeri Selat dalam abad ke-19 merupakan bekas ahli kongsi-kongsi gelap di negara China. Tradisi kongsi-kongsi gelap ini telah diteruskan oleh orang Cina di Negeri-negeri Selat.

Tukang gunting Cina di Malaya pada tahun 1876

2. Keperluan organisasi bagi perlindungan dan bantuan bersama
Orang Cina yang berhijrah ke Negeri-negeri Selat berasal dari kawasan-kawasan yang berlainan di negara China dan terdiri daripada berbagai-bagai suku. Mereka juga mempunyai bahasa pertuturan dan adat yang berlainan. Faktor-faktor ini dan keadaan sekeliling yang baru telah menyebabkan orang Cina memasuki kongsi gelap yang seketurunan bagi tujuan perlindungan diri dan bantuan bersama. Selain daripada menjalankan kegiatan-kegiatan jenayah, kongsi-kongsi gelap ini merupakan persatuan kebajikan dan sosial. Mereka membantu ahli-ahli yang berada dalam kesusahan, menguruskan pengebumian ahli-ahli yang meninggal dunia dan membantu ahli-ahli mencari pekerjaan.

3. Kewujudan peluang-peluang kekayaan dan kuasa
Kongsi-kongsi gelap juga ditubuhkan dengan tujuan menguasai lombong-lombong bijih timah, perdagangan kuli, perjudian dan pelacuran.

Pelombong Ghee Hin

4. Sikap tidak peduli Kerajaan Negeri-negeri Selat
Sikap tidak peduli Kerajaan Negeri-negeri Selat telah menggalakkan penubuhan kongsi-kongsi gelap Cina. Pegawai-pegawai awam dan pasukan polis tidak mencukupi untuk mengawal kegiatan kongsi-kongsi gelap. Pada tahun 1831, hanya terdapat 18 orang polis sahaja bagi penduduk seramai kira-kira 16000 orang di Singapura. Malahan, tiada terdapat seorang pegawai pun sebelum tahun 1867 yang boleh bertutur dalam bahasa Cina atau memahami adat orang Cina. Tiada terdapat jentera kerajaan sebelum tahun 1877 bagi menguruskan hal-hal berkaitan dengan kaum Cina di Negeri-negeri Selat. Malahan tiada terdapat kakitangan kehakiman yang mencukupi untuk menyelesaikan kes-kes jenayah. Sehingga tahun 1856 hanya terdapat seorang hakim di Negeri-negeri Selat. Keadaan ini telah menggalakkan perkembangan kongsi-kongsi gelap Cina.

Langkah-langkah mengawal kegiatan kongsi-kongsi gelap Cina
1. Sebelum tahun 1867
Sehingga tahun 1867, tiada langkah-langkah positif yang diambil untuk mengawal kongsi-kongsi gelap. Pentadbiran Negeri-negeri Selat sehingga tahun tersebut adalah di bawah kawalan Kerajaan India yang telah mengamalkan sikap tidak peduli dalam hal ehwal tempatan. Langkah yang diambil oleh kerajaan sebelum tahun 1867 adalah hanya memanggil pemimpin-pemimpin pelbagai puak Cina apabila berlaku kekacauan dan meminta mereka menjaga ketenteraman.


Senjata yang digunakan ketika peperangan Larut antara Kongsi Gelap Hai San dan Ghee Hin


2. Selepas tahun 1867
a. Akta Pemeliharaan Keamanan 1867
Pada tahun 1867, Sir Harry Ord, iaitu Gabenor pertama tanah jajahan Negeri-negeri Selat telah meluluskan Akta Pemeliharaan Keamanan. Melalui akta ini, Gabenor mempunyai kuasa untuk membuang negeri orang-orang salah yang mengancam ketenteraman awam tanpa sebarang perbicaraan atau hak kerakyatan. Hukuman dera (Corporal Punishment) dan menembak perusuh-perusuh dibenarkan.

b. Akta Pendaftaran Pertubuhan-pertubuhan 1869
Pada tahun 1869, kerajaan meluluskan Akta Pendaftaran Pertubuhan-pertubuhan yang mewajibkan pendaftaran semua pertubuhan yang terdiri daripada 10 atau lebih orang ahli. Semua pertubuhan dikehendaki memberi nama ahli-ahli yang memegang jawatan dan menyatakan tujuan-tujuan penubuhan mereka.

c. Penubuhan Protektorat Orang Cina 1877
Pada tahun 1877, kerajaan menubuhkan Protektorat Orang Cina yang diketuai oleh W.A. Pickering. W.A. Pickering yang boleh bertutur dalam bahasa Cina teklah mendapat keyakinan kaum Cina.

d. Kelulusan Undang-undang
Dua undang-undang untuk mencegah kuli-kuli serta melindungi pendatang-pendatang Cina telah diluluskan
e. Ordinan Pertubuhan-pertubuhan 1889
Pada tahun 1889, kerajaan meluluskan Ordinan Pertubuhan-pertubuhan yang mengharamkan kongsi-kongsi gelap Cina. Kongsi-kongsi gelap diberi tempoh 6 bulan untuk menghentikan kegiatan mereka. Ordinan tersebut memaksa kongsi-kongsi gelap bergerak secara rahsia atau disusun semula dengan menggunakan nama lain.

Walau bagaimanapun, langkah-langkah yang diambil oleh Kerjaan Negeri-negeri Selat untuk menghapuskan sama sekali kongsi-kongsi gelap Cina tidak berjaya. Kongsi-kongsi gelap Cina meneruskan kegiatan mereka secara rahsia dan masih wujud hingga hari ini.

PERISTIWA PERTEMPURAN DI SUNGAI SEKAM


PUISI PERAJURIT: PERTEMPURAN DI SUNGAI SEKAM

Pada 15 Oktober 1953, penjajah British melancarkan kempen kepung basmi ke atas pasukan TPNM di kawasan Cameron Highlands. Ketika itu, Pasukan Hang Jebat Rejimen Ke-10 baru tiba di kawasan tersebut. Kapal terbang penjajah melakukan pengeboman dan memesingan hutan sekitar termasuk ladang-ladang Orang Asli.

Untuk membela massa rakyat dan mematahkan kecongkakan kaum penjajah, Abdullah C.D. telah membentuk satu regu tempur. Regu ini berjumlah 40 orang dipimpin Abu Samah Mohd Kassim dan dibantu oleh Rosli @ Mat Amin. Pihak musuh terdiri dari kira-kira 160 orang Pasukan Goldan British yang digembar-gemburkan sebagai pernah mendapat pujian tinggi dalam Perang Dunia Kedua.

Berikut adalah sebuah puisi nukilan seorang perajurit Pasukan Hang Jebat yang menggambarkan keadaan pertempuran tersebut. Puisi ini ditulis sempena menyambut kemerdekaan 31 Ogos 1957 di pasukan Rejimen Ke-10.

PERTEMPURAN DI SUNGAI SEKAM

28 Januari tahun lima puluh empat

Sejarah mulia sentiasa diingat,

Lambang merah Pasukan Hang Jebat

Berjasa besar kepada rakyat.


Satu pertempuran di Cameron Highlands

Sungai Sekam nama kawasan,

Musuh bertindak besar-besaran

Untuk menekan Tentera Pembebasan.


Ladang-ladang Asal telah dirosakkan

Menembak menangkap melakukan keganasan,

Rakyat sentiasa dalam ketakutan

Begitulah parti menerima laporan.


Setelah itu lalu diputuskan

Satu seksyen akan dikerahkan,

Kepentingan rakyat segera di selamatkan

Musuh yang kejam diberi ajaran.


Manakala perajurit berada di ladang

Membantu rakyat memunggah barang,

Bekerja keras pagi dan petang

Sambil mengawasi musuh yang datang.

Semasa perajurit memetik jagung

Datanglah musuh berlagak sombong,

Berapa orang tak dapat dihitung

Membuat honar di ladang dan kampung.


Setelah sampai keesokan hari

Tempat yang elok terus dicari,

Untuk menyerkap musuh terkeji

Kalau dapat dihapuskan sekali.


Ke suatu kawasan perajurit berjalan

Bukit berapit kiri dan kanan,

Berjumpalah tempat mengadakan hendapan

Sungainya berbatu duri dan rotan.


Adapun keadaan di tempat itu

Tempatnya curam bukit berbatu,

Hanya sedikit anak-anak kayu

Di situlah di atur barisan menunggu.


Jam menunjukkan angka sebelas

Kebetulan musuh hendak melintas,

Dari atas dipandang jelas

Perajurit sekalian hemat dan awas.


Askar orang putih telah kelihatan

Seorang Asal pemandu jalan,

Senjata otomatik banyak digunakan

Perlahan dan awas mereka berjalan.


Tiap-tiap orang jaraknya berjauhan

Berjalan masuk ke garis hendapan,

Orang depan hampir keluar garisan

Jauh di belakang masih berjejeran.


Bilangan musuh lima kali ganda

Dibanding dengan tenaga kita,

Tapi perajurit tetap perwira

Hanya menunggu perintah ketua.


Manakala isyarat telah dibunyikan

Perajurit menembak seperti hujan,

Sebelum musuh dapat perlindungan

Lapan orang mati bergelimpangan.


Setengahnya pula rebah terlentang

Ada yang mengaduh ada yang mengerang,

Jatuh ke sungai nyawa melayang

Hingga yang belakang tak berani datang.


Musuh juga memang cergas

Banyak yang sempat menembak balas,

Percubaannya itu ditekan keras

Bertemulah buku dengan ruas.


Pertempuran hebat telah berlaku

Setapakpun musuh tak berani maju,

Mana-mana yang degil itu dituju

Hingga naik asap dan sebu.


Hebat tembakan seperti dicurah

Musuh terdesak ke dalam lurah,

Banyak mati dan luka parah

Sungai yang jernih menjadi merah.


Setelah setengah jam perajurit menguji

Menghentam musuh berkelakuan keji,

Barulah sekalian undur kembali

Meninggalkan musuh terkapar mati.


Kerana keadaan, tempat dan tenaga

Tak dapatlah kita merampas senjata,

Tapi perjuangan bukanlah sia-sia

Dapat memperkenalkan emas tembaga.


Selepas saja pertempuran berlaku

Perajurit disiasat satu persatu,

2 orang malang kena peluru

Terus dirawat ketika itu.


Setelah hari hampirlah petang

Sibuklah kelihatan kapal-kapal terbang,

Memunggah orangnya pergi dan datang

Sehari semalam berulang-ulang.


Selang beberapa hari kemudian

Barulah kita dapat perkhabaran,

Di padang terbang Tapah diberitakan

Tiga puluh mayat telah diturunkan.


Di samping itu diberitakan pula

Selori penuh haversek senjata,

Tiga lori mayat sama dibawa

Berlori-lori pula patah dan luka.


Ke seluruh tempat pecahlah khabar

Biarpun berita disekat ke luar,

Tembelang penjajah telah terbongkar

Padanlah dengan cakapnya yang besar.


Rakyat ramai merasa gembira

Dengan kejayaan gagah perkasa,

Menambah lagi yakin percaya

Perjuangan kemerdekaan pasti berjaya!

---
catatan: 2 perajurit Pasukan Hang Jebat yang mendapat luka itu ialah Pakcu Duwi dan Rosli.

Blackend Is The End

Dyers Eve