To Live Is to Die

free counters

Jumaat, 18 Jun 2010

GAMBAR GAMBAR PERHIMPUNAN HARAM UMNO

DARAH RAKYAT


TENTERA ZIONIS KURUNG RAKYAT TANAH MELAYU

Semasa Darurat (1948-1960) seramai 1.2 juta penduduk desa (iaitu kira-kira 1/7 penduduk Malaya ketika itu) telah dipindahkan dari tempat kediaman mereka, kira-kira 650 ribu orang (42% India, 38% India dan 16% Melayu) telah dikumpulkan semula di estet-estet getah, lombong bijih dan sekeliling pekan yang wujud pada masa itu. (gambar kiri: General Brigss)Lori dan trak tentera digunakan untuk memindah paksa orang ramai ke kampung-kampung berkurung

Seramai kira-kira 573 ribu lagi (85 peratus orang Tionghua) telah pula ditempatkan semula ke dalam 480 buah kampung baru. Hampir separuh kampung baru ini tela ditubuhkan di Perak dan Selangor. Pengumpulan dan penempatan semula ini merupakan tulang belakang kepada rancangan Briggs untuk memutuskan hubungan dan segala jenis bantuan termasuk makanan kepada PKM dan pasukan bersenjata anti-British. Kawasan-kawasan pengumpulan semula dan kampung-kampung baru telah dipagar dengan kawat berduri, dikenakan perintah berkurung dari senja hingga ke subuh dan dikawal oleh pasukan keleselamatan, di pintu masuk ke kawasan ini telah dilakukan setiap hari, kawalan dan pemeriksaan untuk menghalang penduduknya membawa keluar barang-barang makanan, pakaian, perubatan dan lain-lain dari kawasan itu.

AP sedang meronda di sekeliling kampung berkurung

orang ramai sedang dipindah secara paksa

tentera penjajah British melakukan pemeriksaan ke atas orang ramai


---
Sumber: Abu Samah Mohd.Kassim: Sejarah Dan Perjuangan Kemerdekaan, Nan Dao Publisher 1996

ISLAM, SOSIALIS, NASIONALIS DAN KOMUNIS TERBITKAN AKHBAR UNTUK RAKYAT

Majalah Suluh Malaya terbitan 18 Mei 1946

Suloh Malaya adalah akhbar lidah rasmi PKMM. Ia diterbitkan atas kerjasama golongan nasionalis, sosialis, agama dan komunis pada masa aman iaitu selepas Perang Dunia Kedua sehingga Darurat 1948. Akhbar ini dibiayai sepenuhnya oleh organisasi bahagian Melayu PKM.

Abdullah C.D. pernah menceritakan sedikit tentang penerbitan Majalah Suloh di dalam Memoirnya Zaman Pergerakan Sehingga 1948.

Selain menyusun semula pimpinan PKMM, kami juga mulai menerbitkan dua buah akhbar PKMM, iaitu harian Pelita dan majalah Suluh. Kedua-dua akhbar ini bertulisan Jawi.

Soal pendaftaran akhbar ini saya serahkan kepada Ahmad Boestamam. Selain itu saya melantik Ishak Haji Muhamad menjadi Ketua Pengarang dan Ahmad Boestamam sebagai Naib Ketuanya. Mereka juga merupakan penulis utama dalam akhbar ini. Aishah Ghani juga menulis untuk akhbar ini dengan nama jolokan ‘Mak Inang.’

Tentang percetakannya, Pak Sutan Djenain telah menghubungi sebuah syarikat cetak milik orang Tionghua bekas anggota TAJRM. Kedainya tidak jauh dari pejabat kami. Oleh itu mudahlah kami berurusan dengannya.

Saya dan Rashid Maidin bertanggungjawab memeriksa dan meluluskan artikel yang akan dimuatkan sebelum dicetak. Sepanjang perjalanan akhbar, tidak timbul banyak masalah kerana jiwa pengarangnya sesuai dengan jiwa kami, tajam penanya dan tebal dengan semangat kemerdekaan. Tentang masalah kewangannya termasuk gaji pengarangnya saya uruskan dengan baik. Kami tidak mengirakan sangat soal wang. Yang pentingnya ialah untuk perjuangan kemerdekaan."

BENARKAH BENDERA UMNO BERASAL DARI PKMM??Artikel berikut di ambil dari surat pembaca yang disiarkan dalam majalah Kenchana bilangan 6, keluaran bulan Jun 1947.


SEDIKIT RIWAYAT MERAH PUTEH
oleh Hamzah

Dizaman ini dimana kapal pergerakan bangsa kita sedang mengharongi lautan perjuangan, sudah tentu sekali kapal itu berhajat kepada suatu chogan yang akan mengenalkan kepada dunia, kapal siapakah yang sedang berlayar dilautan perjuangan? Selainnya Sang Saka Merah Puteh menjadi lambang sesuatu bangsa. Sesuatu bangsa yang akan mempertahankan ketinggian saka-nya biar batang tuboh-nya rebah kebumi.

Dunia kapal pergerakan bangsa kita yang terbesar sekali ialah kapal Pertubohan Kebangsaan Melayu (UMNO) dan kapal Party Kebangsaan Melayu (MNP), sedang bertelagah atas so’al bendera. Pekemam tidak beranjak dari pegangannya bahwa bendera kebangsaan Melayu ialah Merah Puteh. Sebaleknya pula Pekembar memakai juga Merah Puteh, tetapi ditambah bulan dan keris.

Darimanakah timbulnya Sang Saka Merah Puteh dan sejak bilakah bendera ini zahir kedunia. Kerana disini tidak akan saya terangkan bendera mana yang dipakai bangsa kita, biarlah saya kembali ketajok karangan saya untok menerangkan sedikit riwayat Merah Puteh.

Sejak beberapa abad kebelakang iaitu diabad ke 17 sewaktu kerajaan Madjapahit memegang tampok pemerentahan seluroh kepulauan Indonesia, adalah lambang Madjapahit Sang Saka Merah Puteh.

Menekala kerajaan Madjapahit lenyap dari muka yang diganti dengan kerajaan Mataram turut sama menjadikan Merah Puteh chogan pemerentahannya sehingga hari rebah kerajaan Mataram ditahun 1735.

Didalam peperangan Djawa dibawah pimpinan Pangeran Diponegoro bendera Merah Puteh tetap menjadi semboyan bangsa Djawa yang menentang penjajahan Belanda.

Tanah Melayu pula Melaka lah menggunakan Merah Puteh sebagai saka bangsa. Apabila jatoh kerajaan Melaka pada tahun 1511 Merah Puteh lenyap riwayatnya dikepulauan Indonesia.

Riwayat Merah Puteh hidop semula dengan adanya Congress Indonesia Raya yang diadakan ditahun 1939 bertempat di-Djakarta. Persidangan itu memutuskan bahwa Merah Puteh adalah bendera kebangsaan Indonesia Raya.

Baharu2 ini Persidangan Partai Kebangsaan Melayu menegaskan bendera kebangsaan Melayu ialah, Sang Saka Merah Puteh.

Sesunggohnya Merah Puteh mengandong erti yang besar bagi kita. Merah berarti darah, Puteh berma’na suchi. Apa bila kesuchian mahu dipadam-kan, darah akan tertumpah sebagai pembelaan. Kini terpulanglah kepada kita semua menentukan bendera manakah yang patut dijadikan lambang perjuangan kita.

- Hamzah

Blackend Is The End

Dyers Eve