To Live Is to Die

free counters

Jumaat, 8 April 2011

SARJAN MAIL PUN KATA "DEPA MATI TAK SAMA" JUGAK


SERDANG: Polis meminta orang ramai tidak menyamakan kes kematian pegawai kastam, Ahmad Sarbani Mohamed, 56, dengan Setiausaha Politik kepada Exco Selangor, Teoh Beng Hock walaupun kedua-duanya berlaku di pekarangan bangunan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar ketika menegaskan perkara itu, berkata setiap kes ada perbezaan jalan cerita dan faktanya.
“Kita tidak boleh menghukum dua kes berkenaan adalah sama hanya kerana kedua-dua kematian itu berlaku di kawasan SPRM, sebaliknya menyerahkan kepada polis untuk melakukan siasatan lanjut.
“Bukan saja masyarakat, polis sendiri juga mahu mengetahui apa yang sebenarnya berlaku dalam kes terbaru ini.... jadi tidak adil sekiranya masyarakat membuat kesimpulan seolah-olah ada perkara tidak betul berlaku,” katanya selepas melawat Hospital Serdang sempena Hari Peringatan Polis ke-204, semalam.

Ahmad Sarbani, penolong pengarah cawangan import eksport dan kawalan sempadan KDRM Selangor ditemui mati di tingkat satu bangunan SPRM Wilayah Persekutuan di Jalan Cochrane di sini, kelmarin.

Beliau yang ditahan SPRM pada 1 April lalu dan dibebaskan dengan jaminan pada keesokan hari, adalah antara 62 kakitangan KDRM yang ditahan di seluruh negara berhubung siasatan rasuah dan aktiviti penggubahan wang haram membabitkan berbilion ringgit.

Mangsa dikatakan datang ke pejabat SPRM Jalan Cochrane secara sukarela untuk bertemu pegawai penyiasat kesnya sebelum ditemui mati.
Beng Hock pula ditemui mati di Ibu Pejabat SPRM Selangor di Plaza Massalam, Shah Alam, pada 16 Julai 2009.

Blackend Is The End

Dyers Eve