To Live Is to Die

free counters

Jumaat, 9 September 2011

PAK SAKO PERJUANG KEMERDERKAAN HALUAN KIRI

Pak Sako, atau nama sebenarnya Ishak Haji Muhamad, dilahirkan pada 24 September 1909 di Kampung Buntut Pulau, Mukim Perak, Temerloh, Pahang - negeri yang pernah melahirkan pahlawan bangsa yang agung - Datuk Bahaman.


Beliau adalah seorang pejuang kemerdekaan yang besar dan sekali gus juga seorang sasterawan rakyat yang progresif dan bercita-cita tinggi. Seumur hidup beliau telah disebatikan dengan cita-cita untuk kemerdekaan tanah air.


Beliau pernah menyertai KMM dan kemudiannya mengambil bahagian dalam menubuhkan PKMM. Saya menemui beliau apabila PKMM berpindah ke Kuala Lumpur dan menerbitkan akhbar Pelita dan majalah Suluh. Pak Sako telah dijemput menjadi salah seorang anggota sidang pengarangnya. Walaupun elaun penulis amat kecil, beliau bukanlah bekerja untuk mengejar keuntungan peribadi, malah untuk mempropagandakan cita-cita merdeka, untuk menyedarkan seluruh rakyat mengenai apa itu merdeka dan bangun berjuang untuk merdeka.

Dengan menggunakan kemahirannya di bidang kesusasteraan, beliau telah membangkitkan hati nurani rakyat untuk cita-cita merdeka. Pena beliau ibarat keris tajam yang sentiasa menikam jantung penjajah, membela keadilan dan membela rakyat jelata.

Beliau adalah seorang pemimpin penting PKMM. Bersama-sama dengan pejuang kemerdekaan lainnya dari pelbagai kaum dan aliran, beliau pernah ikut merasai pahit maung liku-liku jalan perjuangan untuk kemerdekaan, dan pernah ditangkap dan dipenjarakan oleh penjajah British di bawah Undang-undang Darurat.

Selepas keluar penjara, beliau bersama Dr. Burhanuddin Al-Helmy, Ahmad Boestamam dan lain-lain aktif dalam Partai Rakyat dan Partai Buruh.

Pak Sako telah meninggal dunia pada 8 November 1999. Pemergiannya merupakan satu kerugian besar negara. Sumbangannya yang besar untuk cita-cita kemerdekaan kekal abadi dalam sejarah.

Blackend Is The End

Dyers Eve