To Live Is to Die

free counters

Sabtu, 29 Januari 2011

SOSIALIS TERAJUI KEBANGKITAN RAKYAT DI TUNISIA, ORANG AGAMA LEPAK MASJID - PENJUAL UBAT

DARI BLOG PENJUAL UBAT

Kebangkitan rakyat di Tunisia telah berjaya menggulingkan pemerintahan zalim 23 tahun regim Presiden Zine En-Abidine Ben Ali. Tanpa diduga kebangkitan rakyat negara itu kini telah menular pula ke Mesir.

Di Mesir ribuan rakyat telah datang ke ibu negara tersebut bagi menyertai perhimpunan yang juga bertujuan bagi menggulingkan regim zalim Presiden Hosni Mubarak.

Khabarnya kebangkitan rakyat juga kini sudah mula menular negara-negara Arab yang lain sehingga membimbangkan pemimpin-pemimpin mereka.

Yang menariknya kebangkitan rakyat ini berlaku dinegara-negara umat Islam. Tetapi berita yang didengar kebangkitan rakyat ini dipimpin oleh mereka yang datangnya daripada golongan Sosialis.

Dimanakah perginya golongan agama? Seharusnya merekalah yang menjadi pemimpin kepada kebangkitan rakyat, malangnya mulut-mulut mereka telah dipenuhi cokelat-cokelat yang enak, sehingga sudah tidak mampu lagi untuk menegur pemerintah yang zalim, begitu juga kaki dan tangan mereka telah menjadi berat kerana menanggung habuah-habuan yang diberi oleh pemerintah-pemerintah sehingga mereka menjadi kaku tidak berdapat bergerak untuk menjadi pemimpin dalam menentang segala bentuk penindasan dan kezaliman.

GADIS BAWAH UMUR BOLEH BERSETUBUH TANPA NIKAH


Hari ini ustaz Jamil keluar fatwa lagi..jangan kawin bawah umur tapi kongkeklah gadis bawah umur.

Sebabnya kalau kawin bawah umur nanti orang yang tamby kecik nak kongkek sapa pulak.

Susahlah kalau budak bawah umur kawin nanti macam mana nak tangkap Guan Eng masuk penjara sebab membela budak melayu bawah umur kena kongkek dengan ketuanan melayu..

..........................................................................

Jamil Khir syorkan bank data kaji implikasi nikah bawah umur

January 29, 2011

KUALA LUMPUR, 29 Jan — Satu bank data perlu diwujudkan untuk mengumpul rekod perkahwinan bawah umur di negara ini, selain mengkaji implikasi terhadap kanak-kanak bawah umur yang sudah bernikah, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom.

Sehubungan itu, beliau meminta Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia (JKSM) dan Persatuan Pegawai Syariah Malaysia (PPSM) mewujudkan bank data bagi membuat pertimbangan atau cadangan tindakan terhadap kesan perkahwinan bawah umur.

“Dengan adanya bank data ini, kita boleh tengok balik trend perkahwinan bawah umur ini.

“Di mana sudahnya selepas lima ke 10 tahun perkahwinan, sekiranya kita nampak faktanya positif, apa pula yang kita nak cadangkan, kalau negatif, apa pula cadangannya,” katanya kepada pemberita selepas menutup Seminar Kebangsaan Undang-Undang Keluarga Islam “Nikah Bawah Umur: Patut atau Tidak?” anjuran JKSM dan PPSM di sini hari ini.

SELAMATKAN HARTA NEGARA DARI WANITA INI


Siapakah wanita ini? Orang Feldakah? Apakah jasanya kepada masyarakat Felda? mengapa dia mendapat kedudukan istimewa sedangkan dia bukan orang Malaysia?

Wanita ini adalah warga asing yang di beli dengan wang hasil penat perih rakyat miskin untuk nafsu serakah pemimpin Barisan Nasional.

Jangan biarkan warga asing mengaut harta negara ini. Selamatkan negara dari kerakusan nafsu pemimpin Barisan nasional. Jangan Undi BN.

Click sini untuk Tips jika di tahan Polis
JIKA POLIS MULA BUAT TANGKAPAN KEPADA PETUGAS PRK TENANG - INI TIPSNYA

Salam perjuangan kepada seluruh petugas sama ada yang telah berada di bumi Tenang ataupun di dalam perjalanan ke sana. Abu Nawas mengucapkan selamat bertugas tak kira dari parti apa sekalipun.

PRK esok sudah pasti akan menyaksikan bagaimana seluruh jentera kerajaan akan di kerah sepenuhnya untuk menghancurkan kuasa rakyat. Suara rakyat sama sekali tidak akan di benarkan oleh umno demi survival mereka untuk terus berkuasa.

Di sini abu Nawas turunkan sedikit tips kepada para pertugas sekiranya anda di tahan oleh pihak polis tanpa kesalahan jenayah. Semoga dengan tips ini para pertugas tidak gentar dengan gertakan polis yang di gunkan umno untuk menakut nakutkan para pertugas PR.

10 Perkara Yang Anda Perlu Tahu Sekiranya Anda Ditahan Polis

1. BAGAIMANA MENDEFINASIKAN ISTILAH ‘DITAHAN’? HANYA APABILA …

a. Polis berkata kepada anda, “Anda ditahan”

b. Polis menggari tangan anda

c. Anda dilarang dari meninggalkan sesebuah bilik, kawasan atau sebagainya oleh pihak polis

2. BAGAIMANA SEKIRANYA ANDA DITAHAN OLEH PIHAK POLIS (semasa berjalan, memandu pulang dsb.)

a. Anda mungkin akan disoal. HANYA berikan butir-butiran diri anda seperti nama, nombor kad pengenalan, alamat. Anda juga mungkin akan diminta menunjukkan kad pengenalan diri anda

b. Anda tidak perlu menjawap lain-lain soalan

c. Biasakan bertanya pengenalan diri polis yang berkenaan. Sentiasa catatkan nama dan nombor kad pengenalan mereka.

d. Catatkan nombor kenderaan ronda mereka

3. JIKA ANDA DITANYA LAIN-LAIN SOALAN

a. Tanya kepada polis berkenaan, “Adakah saya ditahan?”

b. Sekiranya mereka berkata “Ya”, jangan menjawap apa-apa lagi soalan yang diajukan kepada anda. Adalah menjadi hak anda untuk menjawap apabila berada di mahkamah sahaja.

c. Sekiranya mereka berkata “Tidak”, anda boleh beredar pada bila-bila masa sahaja.

4. JIKA ANDA DITAHAN

a. Beritahu orang-orang yang berhampiran dengan anda

b. Sekiranya anda mempunyai telefon bimbit, telefon rakan, keluarga atau peguam anda. Sekiranya anda ditahan di kawasan diantara Jalan Tuanku Abdul Rahman dan Dataran Merdeka, besar kemungkinan anda akan dibawa ke balai polis Dang Wangi (Stadium) dan balai polis Campbell. Minta kawan anda, keluarga atau peguam anda pergi ke balai polis Dang Wangi dahulu untuk mengesahkan penangkapan anda dan dimana anda berada.

c. Catatkan / ingatkan waktu anda ditahan

5. KETIKA DITAHAN, PIHAK POLIS MESTI MEMBERITAHU ANDA

a. Mengapa anda ditahan

6. SELEPAS DITAHAN

a. Pihak polis hanya boleh menahan anda didalam lokap selama 24 jam sahaja, tidak kira samada pada hari cuti am atau pada hujung minggu. Ini adalah hak PERLEMBAGAAN anda. Selepas tempoh masa 24 jam berakhir, pihak polis mesti membawa anda ke hadapan majistret untuk direman (dimana anda mesti tinggal di lokap polis bagi ‘membantu’ siasatan mereka). Jika tidak, anda akan dilepaskan samada atas jaminan (jamin mulut) atau akan didakwa di mahkamah. Sebaik sahaja didakwa, anda perlukan penjamin dan wang jaminan kecuali ianya bukan dakwaan yang berjamin

b. Anda tidak boleh membawa sebarangan barang-barang ke lokap kecuali pakaian yang sedang anda pakai ketika itu. Apabila pihak polis mengambil barang-barang anda, anda mesti menurunkan tandatangan untuknya. Sekiranya anda mempunyai wang atau kad bank / kredit, pastikan anda mengira duit anda dan pastikan polis tersebut mencatatkan jumlah yang anda ada, dan apa kad bank / kredit yang anda miliki.

c. Anda mungkin diminta memberi kenyataan 113 (kenyataan peringatan). Pegawai polis yang mengambil kenyataan tersebut mestilah membacakan hak-hak anda

7. SOAL SIASAT POLIS

a. Berhati-hatilah semasa menjawap soalan-soalan yang diajukan oleh pihak polis. Ia mungkin dalam bentuk soalan-soalan mesra yang biasa seperti cuaca, keluarga anda dsb. untuk menenangkan anda. fikir berulang kali sebelum menjawap kerana ia boleh digunakan untuk menentang anda semasa dimahkamah nanti. Ingat, kerja polis ialah memastikan mereka mempunyai cukup bukti untuk mendakwa anda, dan bukannya untuk mempunyai perbualan yang mesra.

b. Sekiranya pihak polis meminta anda memberikan kenyataan 113, anda mesti memberikan butir-butiran anda seperti nama anda, nombor kad pengenalan dsb. dan pastikan anda tahu nama pegawai polis tersebut. Jika terdapat lain-lain soalan, kami BETUL-BETUL nasihatkan anda supaya tidak menjawapnya sehingga hari perbicaraan anda dimahkamah, dan ketika bersama-sama dengan peguam anda. Itu adalah hak anda! Apa sahaja yang anda kata, boleh digunakan untuk menentang anda ataupun rakan-rakan anda. Anda boleh menjawap semua soalan-soalan lain tersebut seperti ini:

S: adakah anda berada di Dataran petang tadi?

J: saya hanya akan menjawap semua soalan di mahkamah

S: bagaimana anda datang ke Dataran petang tadi?

J: saya hanya akan menjawap semua soalan di mahkamah

S: adakah ibu anda menyediakan bekalan sebelum anda keluar?

J: saya hanya akan menjawap semua soalan di mahkamah

c. Sekiranya pegawai polis yang mengambil kenyataan anda mengancam anda secara percakapan mahupun kelakuan, anda mestilah berhenti dari memberikan kenyataan anda dengan segera. Bertenang dan beritahunya “Saya tidak boleh meneruskan kenyataan saya kerana awak telah mengancam keselamatan saya. Saya mahu ini dicatatkan kedalam kenyataan saya.” Sekiranya pegawai polis itu tidak mencatatkan bantahan anda tersebut, tunggu sehingga ke akhir kenyataan anda. Tetapi sekiranya pegawai polis tersebut masih terus mengancam anda, tinggalkan bilik tersebut dan beritahu pegawai polis yang lain dan minta ‘perlindungan’ mereka.

d. Apabila anda telah habis menjawap soalan, pegawai polis akan membenarkan anda membaca kenyataan anda tersebut. Dia akan bertanya samada anda mempunyai apa-apa yang ingin ditambah, ditukar atau dipadamkan. Inilah masanya anda membetulkan apa-apa kesilapan atau atau menambah lain-lain komen didalam kenyataan itu. Contohnya, jika anda telah diancam sewaktu soal siasat atau diserang semasa penahanan anda dsb. ini adalah satu lagi peluang untuk anda menyatakannya. Pegawai polis berkenaan mesti menaip semua itu. Anda akan diminta untuk menandatangani kenyataan anda tersebut. Baca semula dengan teliti dan tandatangan sedekat yang boleh dibawah perenggan yang terakhir, supaya tiada siapa yang boleh menokoktambahnya lagi.

8. SEKIRANYA ANDA DIBAWA KE DEPAN MAJISTRET (Untuk Direman)

a. Sekiranya anda tidak mempunyai peguam, anda mesti meminta wakil peguam. Pusat Bantuan Guaman ada menempatkan peguam-peguamnya dimahkamah bagi tujuan ini.

b. Beritahu majistret sekiranya anda ada mempunyai apa-apa rungutan seperti sekiranya anda di pukul, diancam; sekiranya anda sakit, perlukan rawatan perubatan dsb.

9. SEKIRANYA ANDA DIBAWA KE DEPAN MAJISTRET (Untuk Dakwaan)

a. Sekali lagi, anda mesti meminta wakil peguam

b. Pastikan anda mempunyai seseorang untuk menjamin anda keluar. Sekiranya anda tidak dapat menghubungi keluarga atau rakan anda, minta kebenaran dari majistret untuk membantu anda menghubungi keluarga anda. Jika tidak, anda boleh meminta bantuan peguam anda. Keluarga anda akan perlu membawa duit untuk menjamin anda keluar, yang mana mestilah dalam bentuk pembukaan akaun di bank yang terletak paling dekat dengan mahkamah tersebut. Tanya peguam anda atau majistret dimanakah letaknya bank tersebut. Tidak ada bentuk bayaran lain seperti bayaran tunai atau cek yang akan diterima oleh mahkamah.

10. SEKIRANYA ANDA DIPUKUL SEMASA DALAM TAHANAN

a. Selepas anda dibebaskan atas jaminan, pastikan anda pergi ke mana-mana klinik kerajaan atau hospital untuk menjalani pemeriksaan kesihatan. Pastikan anda tahu nama doktor yang bertugas dan nombor rujukan laporan kesihatan anda supaya ia boleh digunakan dimahkamah kemudian.

b. Sekiranya anda masih dalam reman, pastikan anda memberitahu majistret yang berkenaan bahawa anda perlu pergi ke hospital atau ke klinik.

selamat bertugas dari wartawan abunawas

REHAT SEBENTAR - TENGOK GAMBAR NI DULU

UCAPAN TAKZIAH KEPADA KELUARGA ULAMA' TERSOHOR PULAU PINANG YANG TELAH PERGI BUAT SELAMANYA


Di saat para petugas pilihanraya UMNO dan Pas sibuk di Tenang, Permatang Pauh telah di gemparkan dengan berita kehilangan seorang ulama' terkenal lagi terbilang tanahair.

Ulama' tersebut telah di beritakan hilang sejak 2 tahun lalu dan sehingga kini masih belum di temui lagi. Menurut seorang anak murid ulama' ini, tok guru mereka tiba2 saja hilang setelah tidak terpilih sebagai calon dalam pilihanraya kecil permatang Pauh 2 tahun lalu.

Anak muridnya yang hanya mahu di kenali sebagai Mat Benggap itu berkata "ustaz amat kecewa apabila nama yang di umumkan untuk menentang anwar ketika itu ialah Arip Shah dan bukan namannya. Menurutnya lagi ustaz bukan kecewa tidak dapat masuk bertanding tetapi dia kecewa amat sangat apabila tidak dapat menyepak peti undi lagi.

Walaubagaimanapun petugas SPR merasa amat lega dengan kehilangan ulama' ini kerana selepas kehilangan ulama ini tiada lagi peti undi yang pecah akibat di tendang oleh calon pilihanraya.

Di bawah ini adalah gambar yang di berikan kepada Abu Nawas oleh anak muridnya tersebut..Yang peliknya gambar2 ini boleh bercakap, mungkin makam ulama ini tinggi umpama tingginya cita2nya nak jadi MP di permatang pauh....

Gambar di bawah ini adalah sewaktu semua orang umno tak berani nak jadi calon lawan anwar..hanya al ulama' ini saja yang nak jadi calon...


Gambar di bawah ini adalah gambar kali terakhir ulama' tersebut di lihat..setelah nama Arip Shah di umumkan sebagai calon untuk menentang anwar, ulama' ini terus menghilangkan diri sehingga kini..
Gambar di bawah ini pula adalah di saat al ulama' ini berjaya menjadi orang kuat umno di Permatang Pauh..tapi itu semuanya hanyalah tinggal kenangan..kini al ulama' sudah tidak di perlukan lagi kerana al ulama' ini hanyalah umpama terompah kayu yang di gunakan untuk masuk jamban sahaja...
Gambar di bawah pula adalah interview antara wartawan abu Nawas dengan Al Ulama'


Di bawah ini pula ialah peraduan mencari perbezaan.. kedua2 gambar ini kelihatan sama tetapi ada 27.5 perbezaan. siapa betul dapat kopiah ulama' ni..

Blackend Is The End

Dyers Eve