To Live Is to Die

free counters

Selasa, 24 Mei 2011

POLIS TEMBAK KAKI SENDIRI DI BUKIT MERTAJAM


BUKIT MERTAJAM – Seorang anggota polis berpangkat lans koperal dari Pasukan Gerakan Am (PGA) Kulim cedera di buku lali kaki kanan selepas tertembak kakinya sendiri dalam kejadian pukul 8 pagi ini..

Lans Koperal Azwan Anas, 33, berkata, kejadian itu berlaku ketika beliau bersama seorang rakan dalam perjalanan membuat rondaan di sekitar daerah Seberang Perai Tengah (SPT) di sini.

Katanya, apabila di hadapan Pejabat Pos Bukit Mertajam, kereta peronda yang mereka naiki tiba-tiba rosak dan beliau keluar dari kenderaan untuk memeriksa.

"Sebaik kereta boleh dihidupkan semula, saya masuk ke dalam dan ketika membetulkan kedudukan, pistol yang berada di pinggang tertembak kaki,” katanya ketika ditemui pemberita di Hospital Seberang Jaya (HSJ) di sini hari ini.

Kata Azwan, beliau tidak menyedari tembakan itu mengenai kakinya dan menyangka terkena lantai kereta.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah SPT, ACP Azman Abd Lah ketika dihubungi mengesahkan kejadian berkenaan dan siasatan lanjut sedang dijalankan.

KISAH MAT INDERA , PENYERANG BALAI POLIS BUKIT KEPUNG - BAHAGIAN 3


Mat Indera lahir dalam sebuah keluarga miskin di Muar, Johor dan mempunyai tiga orang adik beradik. Kerana kemiskinan, beliau hanya dapat bersekolah Melayu beberapa tahun sahaja dan kemudian meneruskan pelajarannya ke sekolah agama. Berkat kemajuannya dalam belajar dan atas perhatian guru besarnya, beliau dapat menjadi guru agama untuk sementara waktu. Sebagai seorang guru yang baik, pengaruhnya dengan cepat tersebar luas di kalangan pelajar-pelajar dan orang ramai di Muar serta daerah sekitarnya.

Pemimpin Buruh

Pada tahun 1945, setelah tamat Perang Dunia Kedua, Mat Indera bekerja sebagai buruh lembaga pelabuhan Muar. Kerana keberanian dan kebolehannya menyatukan kaum buruh dan memimpin perjuangan, beliau telah dilantik sebagai ketua kesatuan buruh pelabuhan serta melancarkan berbagai bentuk perjuangan untuk membela kepentingan kaum buruh.

Seiring dengan menggeloranya perjuangan kemerdekaan selepas Perang Dunia kedua yang dipelopori oleh PKM, PKMM, Kawan Mat Indera menyertai PKMM dan menjadi salah seorang pemimpin API di Johor. Dalam masa yang sama, beliau juga menjadi anggota PKM. Setelah API diharamkan, beliau secara otomatik memimpin PETA.

Semangat perjuangan yang tinggi telah mendorongnya bekerja keras, di samping menjadi buruh untuk mendapatkan nafkah sara hidup juga aktif dalam gerakan kemerdekaan. Pada waktu siang, beliau mengembangkan pekerjaan di kalangan buruh dan lain-lain lapisan masyarakat yang progresif serta membakar semangat mereka untuk melawan penjajah demi kemerdekaan tanah air. Pada waktu malam pula, beliau bersama rombongannya menjelajah ke kampung-kampung mengumpulkan orang ramai mengadakan rapat-rapat umum dan berpidato untuk membangkitkan semangat orang rami. Orang ramai sangat tertarik pada pidatonya serta memberikan sokongan yang hangat kepadanya. Di sinilah beliau mencipta nama yang harum di kalangan massa rakyat di Muar dan kawasan sekitarnya.

Dalam perjuangan yang besar ini, Mat Indera bukan saja menjadi seorang guru agama yang tinggi prestijnya, juga seorang pemimpin buruh yang ulung. Pernah berlaku peristiwa kaum buruh pelabuhan Muar mengemukakan tuntutan kenaikan upah dan berbaikan layanan kerja kepada pihak majikan. Akan tetapi, pihak majikan yang hanya tahu mengeruk untuk itu telah menolak tuntutan menasabah mereka. Kaum buruh sangat marah lalu mengadakan pemogokan besar-besaran menuntut kenaikan upah dan perbaikan syarat kerja. Pihak majikan telah menekan pemogokan itu dengan memerintahkan polis menyerbu pemogokan dan menangkap Kawan Mat Indera dan menghumbannya ke penjara.

Akan tetapi kawan Mat Indera teguh bagaikan waja. Di dalam penjara, beliau menyerukan kaum buruh meneruskan perjuangan hingga majikan menerima tuntutan mereka. Beliau berkata: “Saudara-saudara jangan takut, biar kita semua masuk penjara taka apa. Kita mesti bersatu padu, kemenangan pasti milik kita!”

Pemenjaraan beliau selama beberapa bulan itu semakin membajai tekad juangnya. Dengan meremehkan polis penjajah, beliau sentiasa memberi penerangan dan pendidikan kepada rakan-rakan sepenjara dan mendapat sambutan yang baik dari mereka. Walaupun beratus-ratus buruh pelabuhan hendak menjaminnya supaya dia keluar dari penjara, tapi sebagai membantah kepada pemenjaraannya yang tidak adil itu beliau menasihati kaum buruh agar tidak perlu berbuat demikian. Sebaliknya beliau mengobarkan semangat para buruh supaya meneruskan perjuangan dengan gigih lagi di luar sementara beliau berjuang dari dalam penjara.

Abdullah C.D. yang bertanggungjawab langsung memimpin PKMM dan Jabatan Kerja Melayu PKM di Johor menulis dalam memoirnya:

“Muar juga satu kawasan yang kuat gerakan kemerdekaannya dan luas organisasi pasukan bersenjatanya. Di Muar ada pejabat cawangan PKMM. Istimewanya pejabat ini menjadi pejabat untuk organisasi patriotik-demokratik yang lain seperti JKM, API/PETA, AWAS dan juga kesatuan buruh di bawah pimpinan Mat Indera dan Kadir Murei'ih.”

“Selain itu, di Muar juga ada cawangan Balai Pustaka. Walaupun ia lebih kecil berbandingkan Balai Pustaka di Kuala Lumpur, tetapi menyediakan banyak buku progresif serta menerbitkan akhbar. Balai Pustaka ini dipimpin langsung oleh ahli Jawatankuasa Pusat Jabatan Kerja Melayu Samsuddin Salleh.“

Yang dimaksudkan pejabat PKMM itu ialah pejabat buruh pelabuhan Muar di bawah pimpinan Mat Indera.Pejabat itu tidak setakat pejabat kesatuan buruh sahaja, malah menjadi pusat gerakan kemerdekaan di mana berbagai oraganisasi seperti Kesatuan Buruh, PKMM, Jabatan Kerja Melayu dan API/PETA. Setelah terbentuknya PMFTU, pejabat tersebut menjadi pejabat PMTU bahagian Muar pula.

Salah Seorang Pemimpin Rejimen Ke-10

20 Jun 1948, Kaum penjajah British mengisytiharkan Undang-undang Darurat di seluruh negara. Seruan revolusi bergema di serata tempat. Kawan Mat Indera tampil ke depan memimpin belasan pemuda revolusioner memasuki Tentera Pembebasan Nasional Malaya, mengibarkan panji perjuangan bersenjata dan mengisytiharkan perang terhadap penjajah British.

Tak lama kemudian beliau telah dilantik sebagai anggota Jawatankuasa Wilayah Bahagian Johor Jabatan Kerja Melayu serta menjadi salah seorang pemimpin Rejimen Ke-10 Tentera Pembebasan Nasional Malaya. Di dalam pasukan bersenjata, beliau bekerja kencang siang dan malam mencurahkan segenap tenaga bagi pembangunan pasukan, memperkukuh dan memperluas kawasan basis dan daerah gerila di negeri Johor.

Beliau mesra dengan para perajurit dan amat di kasihi perajurit amat menghormatinya. Beliau dapat menyelami isi hati kawan-kawan dan sentiasa bertukar-tukar fikiran dengan kawan-kawan secara dari hati ke hati. Sebagai seorang kader, beliau dengan tegas mempertahankan langgam hidup sederhana dan berjuang keras, memperlakukan perajurit secara sama derajat. Dengan semangat persaudaraan sekelas yang tebal mendalam beliau menyimpan kesusahan bagi diri sendiri dan memberikan kemudahan kepada orang lain. Pernah terjadi peristiwa beliau tidur bertemankan kesejukan dalam hutan belantara yang tebal kerana selimutnya diberikan kepada kawan yang sakit.

Kawan Mat Indera mempunyai semangat gagah berani, kecekapan dan ketangkasan. Pada bulan Oktober 1948, beliau telah memandu satu regu perajurit menyerang hendap sebuah jeep yang membawa seorang manger orang putih bersama 5 orang askar di sebuah estet getah di batu 6, Jalan Muar – Air Hitam, Johoar. Semua musuh dalam jeep itu telah ditewaskan, 4 orang terbunuh termasuk manager Briitsh manakala 2 lagi luka-luka. Mereka berjaya merampas 4 laras senapang dan sejumlah alat perlengkapan militer.

Pertempuran menyerang balai polis Bukit Kepung daerah Muar pada 23 Februari 1950 telah lebih meninggikan prestij Mat Indera dan pasukan gerila di kalangan massa revolusioner. Pertempuran meletus pada waktu subuh dan berlangsung dengan sengitnya selama beberapa jam. Dengan mengobarkan kekuatan tembakan kita, kawan-kawan berjaya memberikan pukulan hebat ke atas musuh dan menembak mati sejumlah mereka.

Untuk memberi peluang polis-polis itu hidup, Mat Indera memerintahkan mereka menyerah diri, buang senapang tak mati. Akan tetapi polis-polis itu tetap berdegil dan meneruskan perlawanan. Kita tak dapat tidak terus menekan musuh dengan tembakan gencar dan lontaran bom tangan sehingga akhirnya balai polis itu terbakar dan seluruh musuh dibasmi.

Pada hari itu juga Mat Indera mengadakan rapat umum besar-besaran di pekan itu. Di tengah-tengah sorak sorai massa rakyat, Kawan Mat Indera telah berpidato dengan berapi-api menyampaikan berita kemenangan kepada mereka. Orang ramai yang terberangsang dengan pertempuran itu telah memberikan derma wang serta bahan-bahan makanan dan alat perlengkapan dalam jumlah yang besar sehingga tak habis dipunggah oleh kawan-kawan.

Kawan Mat Indera juga seorang kader penyusun massa yang sangat efektif. Pengaruh beliau yang sudahpun tersebar di berbagai daerah negeri Johor sebagai hasil perjuangan beliau pada masa aman dahulu. Pasukan kerja bersenjata pimpinan beliau yang penyusun massa di berbagai kawasan terutamanya di Muar membawa ke Air Hitam, Batu Pahat dan Segamat, telah memperoleh hasil-hasil yang menonjol. Beliau telah berusaha menaburkan benih-benih revolusi di merata kampung dan memperluaskan pengaruh serta tapak organisasi di kalangan massa pekerja khasnya kaum tani.

Hubungan beliau dengan massa bagaikan isi dengan kuku. Beliau sangat mengambil berat kehidupan massa di segala bidang. Massa rakyat yang luas pula menyambutnya seperti putera terbaik kesayangan mereka sendiri. Mereka lebih-lebih lagi gembira kerana mempunyai tentera mereka sendiri dan Kawan Mat Indera yang mereka anggap sebagai seorang pemimpin bagi mereka di waktu aman dahulu kini muncul pula di tengah-tengah mereka sebagai seorang komander Tentera Pembebasan. Banyak kampung telah disusun dan menjadi basis untuk menyokong perjuangan bersenjata. Pasukan bela diri rakyat telah didirikan di berbagai tempat untuk mempertahankan kampung halaman dan menjaga keamanan. Banyak perajurit baru telah dikutip. Massa rakyat berbondong-bondong menghantar perbekalan dan alat-alat kelangkapan kepada pasukan serta menyerahkan putera puteri tersayang mereka menyertai pasukan. Dengan demikian terbentuklah satu jaringan luas kawasan pedesaan pantai barat negeri Johor sebagai pangkalan Tentera Pembebasan.

Tahun 1951, ketika Mat Indera dan sejumlah kawan Melayu bergerak di Batu 6 Jalan Air Hitam, seorang hantu penjajah yang diseludupkan di kalangan orang ramai menjalankan tipu daya memberikan makanan beracun kepada Mat Indera. Mat Indera pengsan kerana keracunan. Mengambil peluang inilah penjajah telah menangkap Mat Indera dan mengenakan hukuman gantung sampai mati ke atasnya.

Mengetahui Mat Indera tertangkap, massa rakyat mengutuk keras kebiadaban penjajah British. Ratusan massa datang ke penjara menyampaikan rasa hormat mereka kepada Mat Indera serta menghadiahkan makanan sebagai menyatakan simpati dan hiburan yang mendalam.

Di penjara, penjajah British menggunakan berbagai siasat baik keras mahupun lembut, baik penyeksaan mahupun pujuk rayu dan tipu muslihat. Akan tetapi, semua tipu muslihat penjajah itu tidak dapat melunturkan tekad teguh Mat Indera.

Kerana habis segala cara, penjajah British cuba membawa Mat Indera ke mahkamah terbuka. Akan tetapi beratus-ratus massa rakyat dari berbagai tempat dan lapisan datang beramai-ramai untuk menyatakan sokongan tegas mereka kepada Mat Indera serta mengutuk kezaliman penjajah. Mereka menyerahkan surat bantahan menuntut beliau segera dibebaskan tanpa syarat.

Kerana takutkan pengaruh Mat Indera dan kebangkitan massa rakyat, penjajah British membatal- kan mahkamah terbuka tersebut. Mat Indera kemudiannya digantung sampai mati di penjara Kemunting, Perak. Ketika terkorban beliau baru berusia 33 tahun.

Mat Indera seorang pahlawan kemegahan bangsa Melayu yang telah menyumbangkan seluruh jiwa raganya untuk kemerdekaan nusa, bangsa dan agama.

Kerana pengaruh yang tinggi di kalangan orang ramai, maka terciptalah beberapa dongeng yang menganggap beliau sebagai “keramat”, “boleh menghilangkan diri dan boleh muncul dengan tiba-tiba”, “kebal tak lut dek peluru”, dan lain-lain. Askar-askar upahan penjajah pula gementar ketakutan bila mendengar nama dan kehandalannya. Mereka mengatakan hanya “peluru emas” saja dapat melukai Kawan Mat Indera.

KISAH MAT INDERA , PENYERANG BALAI POLIS BUKIT KEPUNG - BAHAGIAN 1

KISAH MAT INDERA , PENYERANG BALAI POLIS BUKIT KEPUNG - BAHAGIAN 2

KISAH MAT INDERA , PENYERANG BALAI POLIS BUKIT KEPUNG - BAHAGIAN 2

Mat Indera amat disayangi oleh massa revolusioner yang cintakan kemerdekaan ibu pertiwi tetapi amat dibenci oleh kaum penjajah British. Oleh itu kaum penjajah telah menawarkan hadiah 25,000 ringgit jika dapat menangkap hidup-hidup Mat Indera dan 10,000 ringgit jika dapat dibunuh.
Mat Indera bersama rakan guru agama kerajaan Johor.

Tahun 1951, ketika Mat Indera dan sejumlah kawan Melayu bergerak di Batu 6 Jalan Air Hitam, seorang hantu penjajah yang diseludupkan di kalangan orang ramai menjalankan tipu daya memberikan makanan beracun kepada Mat Indera. Mat Indera pengsan kerana keracunan. Mengambil peluang inilah penjajah telah menangkap Mat Indera dan mengenakan hukuman gantung sampai mati ke atasnya.

Mengetahui Mat Indera tertangkap, massa rakyat mengutuk keras kebiadaban penjajah British. Ratusan massa datang ke penjara menyampaikan rasa hormat mereka kepada Mat Indera serta menghadiahkan makanan sebagai menyatakan simpati dan hiburan yang mendalam.

Di penjara, penjajah British menggunakan berbagai siasat baik keras mahupun lembut, baik penyeksaan mahupun pujuk rayu dan tipu muslihat. Akan tetapi, semua tipu muslihat penjajah itu tidak dapat melunturkan tekad teguh Mat Indera.

Kerana habis segala cara, penjajah British cuba membawa Mat Indera ke mahkamah terbuka. Akan tetapi beratus-ratus massa rakyat dari berbagai tempat dan lapisan datang beramai-ramai untuk menyatakan sokongan tegas mereka kepada Mat Indera serta mengutuk kezaliman penjajah. Mereka menyerahkan surat bantahan menuntut beliau segera dibebaskan tanpa syarat.

Kerana takutkan pengaruh Mat Indera dan kebangkitan massa rakyat, penjajah British membatal- kan mahkamah terbuka tersebut. Mat Indera kemudiannya digantung sampai mati di penjara Kemunting, Perak. Ketika terkorban beliau baru berusia 33 tahun.

Mat Indera seorang pahlawan kemegahan bangsa Melayu yang telah menyumbangkan seluruh jiwa raganya untuk kemerdekaan nusa, bangsa dan agama.

KISAH MAT INDERA , PENYERANG BALAI POLIS BUKIT KEPUNG - BAHAGIAN 1
Nama penuh: Ahmad Bin Indera, berdarah pahlawan daripada keturunan Datuk Bentara Husin Lela Pahlawan Siak Seri Inderapura yang menjadi panglima kanan Sultan Sharif di Siak.Memiliki sifat terpuji seperti lemah lembut, peramah, mudah tersenyum, suka melawak, tidak mudah marah dan tidak gemar menyakiti hati orang lain.

Seorang hafiz al-quran, gemar bernasyid, berkasidah dan berzanji. Berguru kepada Kiayi Haji Fazil Bentan yang menjadi salah seorang guru dan penasihat DYMM Sultan Ibrahim dilahirkan pada 1920 di kampung Gombak,Peserai, Batu Pahat.

Menamatkan persekolahan peringkat darjah enam sekolah agama pada tahun 1937, dan bertugas sebagai seorang guru agama di parit setongkat, muar. melibatkan diri dalam politik dengan tujuan memerdekakan tahahair daripada penjajahan inggeris

Menjadi ahli sayap pemuda parti kebangsaan melayu malaya (PKMM) yang dipimpin Dr Burhanuddin Al-Helmy dan Ishak Haji Mmohammad, dikenali sebagai angkatan pemuda insaf (API), atau dikenali sebagai angkatan pembunuh inggeris oleh golongan pemuda fanatik

Mat Indera telah masuk ke hutan dan meneruskan perjuangan secara gerila pada bulan jun 1948, mungkin terpengaruh dengan perjuangan indonesia menentang belanda, dan bergerak di daerah muar, sekitar kawasan lenga, pagoh, jorak, bukit kepong dan poris. satu2nya gerila di hutan ialah kumpulan orang2 cina dikenali sebagai bintang tiga. nak taknak Mat Indera perlu membina hubungan dengan mereka sebagai pelindung walaupun hakikatnya matlamat perjuangan berbeza, lalu mat indera dicop sebagai komunis yang ganas, berbahaya dan tidak beragama.mat indera menjadi ketua komunis melayu bagi daerah Muar,Batu Pahat dan Melaka.

Dikaitkan dengan peristiwa serangan balai polis Bukit Kepong. sebaliknya menurut saksi, seorang anggota polis marin bernama Abu Bakar yang terselamat dalam serangan, Mat Indera tidak menyerang, sebaliknya melindungi dan menyelamatkan keluarga anggota polis. Mat Indera memang bertanggungjawab mengarahkan serangan tetapi arahan yang diberikan ialah untuk menangkap beberapa orang anggot polis yang berjudi dan mabuk pada malam tahun baru cina, sebaliknya orang-orang cina di bawah arahan beliau telah membuat pakatan rahsia dan mengingkari perintah lalu membakar dan membunuh polis.Inggeris ambil kesempatan untuk mengukuhkan dakwaan keganasan Mat Indera, lalu menawarkan $75,000 sebagai hadiah tawaran penangkapan. Mat Indera dikatakan mempunyai ilmu ghaib dan telah beberapa kali terlepas daripada tangkapan. namun salah seorang pengikutnya bergelar Mat Tukyo telah ditangkap inggeris dan dipujuk utk menangkap Mat Indera. Mat Tukyo berunding dengan 2 org lagi bernama beladang dan misban. bersetuju menerima tawaran setelah permintaan mereka untuk diberi ganjaran sekeping tanah untuk tapak rumah dan kebun diterima oleh inggeris.

Pada malam 14 oktober 1952, Mat Indera diajak ke sebuah perjumpaan di kampung Seri Medanb, dan dihidangkan tempe goreng dan air kopi yang bercampur dgn kecubung, menyebabkan rasa ngantuk dan mabuk, maka segala tangkal dicabut dan beliau ditewaskan. tangan diikat dgn lalang dan dibawa ke balai polis seri medan. dipercayai kehilangan tangkal dan ikatan lalang menggugurkan semua kekuatan ilmu kebal.

Mat indera dipamerkan. ada yang suka, ada yang sedih. beliau dipenjarakan di beberapa tempat, dari batu pahat ke Johor Bahru, Pulau Pinang, Pudu dan Taiping. Dalam penjara didera. akhirnya hukuman gantung sampai mati dilaksanakan pada jam 11 malam 30 januari 1953 di penjara Taiping. Keesokan hari, dikebumikan di kampung jambu air, taiping.

Antara cerita lain tentang mat indera menahan komunis dari membunuh anggota polis yang cedera di depan balai polis. Chin Peng mengatakan sekiranya Mat Indera menyerah diri ketika itu, ramai melayu yang menyertai komunis akan mengikut jejaknya jugak. Adik Mat Indera mengatakan bukan Mat Indera yang mengetuai serangan balai polis Bukit Kepong cerita orang kali pertama kena tangkap, dia cakap nak semayang, masa ambil air sembahyang dia ghaib kali kedua, dia mintak nak sentuh rumput sebelum kena hukum bunuh, masa dia sentuh jer, dia terus ghaib kali ketiga kena ngan buah kecubung.

UNDILAH MOHAMAD SABU BAHAGIAN PERTAMA.

Hari ini sahlah Tuan Ibrahim Tuan Man akan bertanding jawatan no 2 dalam Pas untuk pemilihan kali ini. Setelah Mohd Sabu yang terlebih dahulu mengesahkan akan menentang penjawat jawatan tersebut iaitu Nasharudin Mat isa.

Jika 10 hari yang lalu beliau telah menyatakan bahawa beliau tidak akan bertanding jawatan no 2 parti tetapi ianya telah berubah pada hari ini. Cuba lihat kenyataan di bawah ini..


Apa yang dapat di andaikan ialah Tuan Ibrahim sebenarnya telah menrima tekanan yang agak kuat utuk bertanding jawatan tersebut setelah timbalan presiden Pas yang ada kini akan besar berkemunkinan tidak mampu menghalangi thunami lawannya Mohd Sabu

Ini adalah berdasarkan jumlah percalonan yang di terima di seluruh Malaysia, Mohd Sabu telah mendahului semua saingannya . Manakala lawannya Nasharudin pula berada di tempat ketiga di antara 3 calon yang layak bertanding.

Nsharudin yang telah tercalit dengan idea kerajaan perpaduan bersama umno telah di lihat sebagai satu bahan peledak yang akan menghancurkan persahabatan antara Pas dan parti lain di dalam Pakatan Rakyat.

Isu kerajaan perpaduan menjadi batu penghalang kepada Nasharuddin untuk terus mempertahankan jawatan yang di sandangnya kini dan saingan yang paling dekat dan merbahaya kepadanya sudah pasti tidak lain dan tidak bukan Mohd Sabu.

Perkara ini telah menjadi kebimbangan kepada ahli Pas yang masih berfikiran jumud dan terkongkong memandangkan Mohd Sabu bukanlah dari kalangan ulama. Maka untuk menyelamatkan yang kononnya di katakan kepimpinan ulama maka Mohd Sabu mestilah di halang untuk terus memecut meninggalkan calon ulama.

Oleh itu pengesahan Tuan Ibrahim untuk bertanding jawatan timbalan presiden adalah di lihat sebagai satu dari usaha untuk menyekat kemaraan golongan kiri di dalam Pas. Ini adalah kerana mereka tahu Mohd sabu adalah seorang yang lebih rapat dengan akar umbi di kota dan di desa. Mohd Sabu juga telah di lihat oleh golongan yang pro kerajaan perpaduan ini sebagai penghalang besar kepada hasrat mereka untuk bersatu dengan Umno.

Jadi orang-orang yang kuat menghalang kerajaan perpaduan seperti Tuan Guru Nik Aziz dan MohdSabu tidak boleh di biuarkan mempin parti.

Bersambung.....

BUNUH DIRI KERANA SEORANG WANITA.

Kerana pompuan lelaki bisa jadi gila babi. Frust punya pasai sampai sanggup bunuh orang. Bukan saja bunuh orang tapi bunuh diri pulak.

Tidakkah kerja bodoh orang2 yang membunuh diri. Lebih baik pi rompak bank ka, samun kedai emas ka lagi baguih. Pi mai pima dah nak bunuh diri. Kalau kena tembak time dok tengah rompak pun kira ok la sebab memang dah hajat nak mati pun.

Tapi kalau lepas, tak ka boleh jadi kaya raya. Jadi kepada sesiapa yang berniat nak bunuh diri tu Abu Nawas nak nasihatkan pada depa pergilah bunuh diri dalam bank atau kedai emas..untung untung boleh kaya.

Di bawah ni ada cerita pasai bunuh diri pasai pompuan. Abu Nawas memang sokong la dia hayun bini dia kalau memang betui bini dia ada skandal dengan jantan lain. Jangan jadi seperti ada jantan yang orang dok mesej lucah denganbini dia jam 2-3 pagi pun tak berani nak buat apa kah kah kah.Tapi yang abu nawas marah tu buat apa dia bunuh diri. Benggong punya jantan.

Macam berlaku kat tempat Abu Nawas la baru2 ni seorang orang Pas kat P.Pinang ni pi bunuh tunang dia dengan 18 kali punya dok tikam pasai cemburu tunang dia dok main kot belakang dengan dia. Abu Nawas pun sokong jugak dia bunuh tunang dia tu pasai betina jenis macam ni kena ajaq macam tu saja tapi yang dia pi jadi bahalol tu pulak pasai apa yang dia pi kamikaze diri dia tu.. Tapi nasib baik mamat yang bunuh tunang dia dan lepas tu bunuh diri orang pas.. kalau dia orang umno riuh rendah la kata dia mati kapiaq sebab bunuh diri. Kalau orang Pas bunuh diri pun boleh masuk syurga inikan pualk dok sms lucah kat anak bini orang lagi atas la dia punya syurga.

.................................................................................
KOTA BELUD: Seorang lelaki yang cemburu melihat isterinya berjalan bersama lelaki lain ‘naik hantu’ apabila membelasah wanita itu separuh mati termasuk menetak hingga putus jari hantu tangan kiri mangsa sebelum membunuh diri dalam kejadian di Kampung Gentoung Rosok, di sini, kelmarin.

Dalam kejadian kira-kira jam 12.40 tengah hari, Dua Tulis, 46, parah di kepala selain patah tangan kiri selepas suaminya, Sibin Tetobok, 46, membelasahnya menggunakan parang dan kayu.

Difahamkan, suami mangsa dikatakan berang melihat isterinya berjalan bersama lelaki lain di sawah padi kampung berkenaan lalu mengamuk, termasuk mengeliling kampung dan menjerit akan membunuh isterinya.

Beberapa penduduk yang menyedari perkara itu menghubungi polis berikutan bimbang berlaku perkara tidak diingini.

Selain itu, jiran mangsa mendakwa terdengar pertelingkahan antara pasangan berkenaan sebelum anggota polis yang tiba beberapa minit kemudian menemui mangsa dalam keadaan parah manakala suaminya menghilangkan diri.

Ketua Polis Daerah Kota Belud, Deputi Superintendan Mohan Nadasen mengesahkan perkara itu dan memberitahu, mangsa kini dirawat di Hospital Kota Belud akibat cedera parah di beberapa bahagian tubuhnya.

“Sebaik menerima maklumat, sepasukan polis menuju ke rumah pasangan berkenaan dan menemui mangsa terbaring berlumuran darah dalam keadaan nyawa-nyawa ikan di dalam rumah terbabit.

“Polis turut menemui parang dan kayu dengan kesan darah, dipercayai digunakan suspek untuk menetak dan memukul isterinya,” katanya.

Mohan berkata, pemeriksaan di tempat kejadian juga menemui jari hantu mangsa dan dihantar ke hospital untuk disambung semula, namun doktor mendakwa sudah terlambat.

“Polis kemudian menjejaki suspek sebelum dimaklumkan penduduk bahawa lelaki itu berada di sebuah pondok di sawah padi.

“Bagaimanapun, suspek yang menyedari kehadiran polis meminum sejenis cecair dipercayai racun sebelum rebah dan tidak sedarkan diri,” katanya.

Katanya, suspek dihantar ke hospital untuk mendapatkan rawatan, namun disahkan meninggal dunia.

“Polis masih menunggu laporan bedah siasat suspek untuk mengetahui punca kematiannya.

“Kes ini disiasat mengikut Seksyen 326 Kanun Keseksaan kerana mendatangkan kecederaan,” katanya.
...........................................................................................

Ini pulak berita orang Pas bunuh tunang dan diri sendiri

Minum racun lepas bunuh tunang

POLIS mengusung mayat Karimah (gambar kecil) yang dipercayai dibunuh oleh tunangnya di sebuah stesen minyak di Jalan Perusahaan Bukit Tengah, Bukit Mertajam semalam.

BUKIT MERTAJAM - Seorang wanita ditemui mati dipercayai ditikam oleh tunangnya di sebuah stesen minyak tempat wanita itu bekerja di Jalan Perusahaan Bukit Tengah di sini semalam.

Mayat Karimah Jusuh, 25, ditemui oleh rakan sekerjanya dalam bilik persalinan di stesen minyak itu pada pukul 8 pagi.

"Mangsa ditikam di beberapa bahagian di perut, leher, dada dan tangan. Kami percaya kejadian itu bermotifkan cemburu," kata Timbalan Ketua Polis Pulau Pinang, Datuk Abdul Rahim Jaafar di sini semalam.

Beliau berkata, selepas kejadian itu, tunang wanita berkenaan yang bekerja di sebuah kilang di Perai dikatakan pulang ke rumahnya di Mengkuang Mak Sulong dan meminum racun.

Mengikut maklumat yang diterima, lelaki itu kini dirawat di Hospital Seberang Jaya.

Kosmo
5 Mei 2011


Janda muda mati ditikam tunang

Karimah Jusoh

BUKIT MERTAJAM 4 Mei – Angkara cemburu, seorang janda muda beranak dua mati ditikam bertubi-tubi di dada, perut dan leher oleh tunangnya di sebuah stesen minyak di Jalan Perusahaan Perai, di sini hari ini.

Mayat Karimah Jusoh, 25, yang juga pekerja stesen minyak berkenaan ditemui dalam keadaan menyayat hati, terbaring serta berlumuran darah di sebuah bilik salin pakaian di premis tersebut sekitar pukul 7.30 pagi ini.

Kira-kira tiga jam kemudian, tunang mangsa yang berusia 35 tahun pula dikejarkan ke Hospital Seberang Jaya (HSJ) dekat sini dipercayai akibat meminum racun.

Timbalan Ketua Polis Pulau Pinang, Datuk Abdul Rahim Jaafar berkata, kejadian dipercayai berlaku tidak lama selepas mangsa memasuki bilik berkenaan untuk menyalin pakaian kerana dijadual memulakan tugas pukul 7.30 pagi.

“Terdapat saksi di premis berkenaan ternampak suspek masuk dan keluar dari bilik berkenaan ketika mangsa hendak menyalin pakaian sejurus tiba untuk memulakan tugas.

“Curiga kerana mangsa tidak muncul memulakan tugas walaupun sudah pukul 8 pagi, saksi pergi ke bilik berkenaan dan menemui mangsa terbaring berlumuran darah,” katanya pada sidang akhbar di sini hari ini.

Difahamkan, Karimah yang berasal dari Perlis, mempunyai sepasang anak lelaki dan perempuan berusia lima dan tujuh tahun yang kini dijaga oleh kakaknya.

Mangsa yang bercerai pada 2009, bertunang sejak tujuh bulan lalu dan berhasrat melangsungkan perkahwinan pada Hari Raya Aidilfitri ini.

Abdul Rahim memberitahu, hasil pemeriksaan lanjut, polis menjumpai sebilah pisau sepanjang kira-kira 30 sentimeter yang dipercayai digunakan dalam kejadian itu.

Polis kemudian menerima laporan bahawa tunang mangsa dikejarkan ke HSJ kira-kira pukul 11.30 pagi selepas dipercayai meminum racun. Petang ini, lelaki itu dimasukkan ke Unit Rawatan Rapi (ICU) hospital tersebut berikutan keadaannya semakin tenat.

Utusan
5 Mei 2011


Lelaki cemburu tikam tunang bertubi-tubi di stesen minyak

BUKIT MERTAJAM: Seorang pekerja kilang yang cemburu dan panas baran dipercayai menikam tunangnya bertubi-tubi sehingga mati menggunakan sebilah pisau sebelum meminum racun, di stesen minyak di Jalan Perusahaan Prai di sini, semalam.

Dalam kejadian jam 6.30 pagi itu, Karimah Jusoh, 25, ibu tunggal dua anak, ditemui berlumuran darah di bilik persalinan stesen minyak tempat dia bekerja, ditikam di perut, dada serta cedera di leher dan beberapa anggota badan.

Suspek berusia 35 tahun kemudian melarikan diri ke rumah kakaknya di Bandar Baru Perda di sini, sebelum meminum racun dan kini dirawat Unit Rawatan Rapi Hospital Seberang Jaya (HSJ).

Mayat mangsa yang dihantar ke Hospital Bukit Mertajam untuk bedah siasat dibawa pulang ke rumah ibu bapanya di Chuping, Perlis, bagi dikebumikan. Mangsa yang bercerai tahun lalu mempunyai dua anak masing-masing lelaki dan perempuan, berusia lima dan tujuh tahun.

Mangsa tinggal bersama ibu angkatnya, Aishah Mohamad, 52, di Bertam, Kepala Batas sejak tiga tahun lalu.

Seorang saksi memberitahu polis, mangsa berada di stesen minyak itu kira-kira jam 6.30 pagi dan masuk ke bilik persalinan sebelum memulakan kerja.

Saksi itu mendakwa dia ternampak seorang lelaki masuk ke bilik berkenaan dan keluar kira-kira sejam kemudian sebelum beredar dari stesen minyak.

Timbalan Ketua Polis Pulau Pinang, Datuk Abdul Rahim Jaafar, berkata selepas rakan sekerja sedar mangsa tidak keluar bekerja, mereka memeriksa bilik berkenaan dan menemui mayat mangsa berlumuran darah.

“Polis turut menemui sebilah pisau sepanjang satu kaki dipercayai senjata yang digunakan untuk menikam mangsa di kawasan itu," katanya pada sidang media di Ibu Pejabat Polis Daerah Seberang Prai Tengah, semalam.

Kes berkenaan disiasat mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan kerana membunuh.

“Kami menerima panggilan telefon dari HSJ kira-kira 11.30 pagi ini (semalam) memaklumkan suspek menerima rawatan selepas dipercayai meminum racun,” katanya.

Sementara itu, Aishah mendakwa Karimah pernah memberitahunya bahawa tunangnya yang sangat cemburu dan panas baran pernah memecahkan cermin kereta selepas melihatnya melayan seorang pelanggan di tempat kerja.

“Sebelum keluar bekerja pagi semalam, Karimah memeluk saya tiga kali tetapi saya tidak mengesyaki apa-apa. Malam tadi (kelmarin) dia menyuapkan makanan kepada saya serta bersalaman sebelum tidur,” katanya yang masih terkejut dengan kematian anak angkatnya itu.

Berita Harian
5 Mei 2011


Pekerja kilang minum racun selepas tikam tunang hingga mati

BUKIT MERTAJAM: Seorang pekerja kilang yang dipercayai meminum racun selepas menikam tunangnya hingga mati di sebuah stesen minyak di Jalan Perusahaan Prai di sini, semalam, meninggal dunia, kira-kira jam 11.45 malam tadi.

Shahimi Ismail, 37, yang masih bujang, meninggal dunia di Hospital Seberang Jaya(HSJ), kira-kira 12 jam selepas dimasukkan ke Unit Rawatan Rapi.

Dia dipercayai mati akibat meminum racun rumpai dan bedah siasat akan dilakukan petang ini.

Dalam kejadian kira-kira jam 6.30 pagi semalam, Shahimi yang dipercayai cemburu dan panas baran, menikam tunangnya, Karimah Jusoh, 25, bertubi-tubi sehingga mati menggunakan sebilah pisau.

Karimah, seorang ibu tunggal dua anak, ditemui berlumuran darah di bilik persalinan stesen minyak tempat dia bekerja, akibat ditikam di perut, dada serta cedera di leher dan beberapa anggota badan.

Selepas membunuh tunangnya, suspek melarikan diri ke sebuah taman rekreasi dan bertindak minum racun rumpai dan menghubungi seorang ahli keluarganya.

Shahimi ditemui dalam keadaan tidak bermaya di taman itu oleh seorang kakaknya sebelum membawa ke HSJ.

Berita Harian
5 Mei 2011


Suspek bunuh tunang mati minum racun

KARIMAH bersama tunangnya, Shahimi.

Lelaki didakwa kuat cemburu, baran

KANGAR: Pekerja stesen minyak, Karimah Jusoh, 25, yang mati ditikam tunangnya di Bukit Mertajam, Pulau Pinang, awal pagi kelmarin sudah merancang untuk memutuskan ikatan itu seminggu lalu kerana tidak tahan dengan sikap cemburu dan panas baran tunangnya.

Kakak sulung mangsa, Yuhasmi, 48, berkata arwah menghubunginya hujung bulan lalu menyatakan hasrat memutuskan pertunangan sejak Oktober 2010 dengan lelaki berusia 40 tahun berkenaan, namun tidak sempat pulang ke kampungnya di Chuping, di sini untuk membincangkan perkara itu.

“Saya minta Karimah balik ke kampung untuk berbincang dan melakukan secara beradab berhubung hasrat memutuskan tali pertunangan, namun tidak sempat pulang selepas ditemui mati akibat ditikam bertubi-tubi tunangnya sendiri,” katanya ketika ditemui di rumahnya di Kampung Pokok Sena, Chuping, di sini, semalam.

Jenazah Karimah selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam di Kampung Bawah Bukit, Chuping, jam 11 malam kelmarin.

ANAK sulung mangsa, Nursyamila Maslan (kiri) bersama anak saudara mangsa, Syakinah Bahaudin (kanan) di rumah mereka di Chuping, Perlis, semalam.

Arwah yang mempunyai dua anak, Nursyabila Maslan, 7, dan Harith Iskandar, 5, hasil perkongsian dengan bekas suami, Maslan Mad Deris, dijangka melangsungkan perkahwinan dengan tunangnya 31 Ogos ini.

Sementara itu, anak saudara mangsa, Syakinah Bahaudin, 20, berkata tunang arwah sempat menghantar khidmat pesanan ringkas (SMS) ke telefon bimbitnya setengah jam selepas membunuh ibu saudaranya.

"Saya tidak mengetahui sama ada tunang berkenaan menjadi cemburu dan hilang pertimbangan disebabkan kehadiran Maslan ke Bukit Mertajam untuk berjumpa arwah," katanya.

Di BUKIT MERTAJAM, suspek yang dipercayai meminum racun selepas menikam tunangnya sehingga mati di sebuah stesen minyak di Jalan Perusahaan Prai di sini, kelmarin, meninggal dunia, malam kelmarin.

Shahimi Ismail, 37, yang masih bujang, meninggal dunia di Hospital Seberang Jaya (HSJ), jam 11.45 malam, selepas 12 jam dimasukkan ke Unit Rawatan Rapi.

Ketua Polis Pulau Pinang, Datuk Ayob Yaakob, mengesahkan lelaki itu yang juga suspek utama kes pembunuhan berkenaan, meninggal dunia, dipercayai meminum racun paraquat.

Katanya, walaupun lelaki terbabit sudah meninggal dunia, siasatan masih diteruskan mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan.

“Kami masih menunggu laporan bedah siasat ke atas mayat lelaki itu,” katanya ketika dihubungi, semalam.

Berita Harian
6 Mei 2011


SMS mohon maaf

KANGAR: “Saya terkejut menerima khidmat pesanan ringkas (SMS) yang dihantar Abang Mie (tunang Karimah) yang memohon maaf kepada saya, kira-kira setengah jam selepas dia menikam ibu saudara saya,” kata Syakinah Bahaudin, 20, anak saudara Karimah Jusoh, 25, yang maut ditikam tunangnya di bilik persalinan di sebuah stesen minyak Jalan Perusahaan Perai, Pulau Pinang, pagi kelmarin.

Beliau berkata, dia terkejut menerima SMS itu jam 7 pagi kelmarin.

“Kira-kira jam 8 pagi, saya dimaklumkan ibu saudara saya sudah meninggal dunia akibat ditikam. Saya terus bergegas ke stesen minyak tempat Karimah bekerja untuk melihat kejadian berkenaan.

“Ketika tiba, saya melihat mayat ibu saudara sudah kaku ditutup dengan plastik hitam di dalam bilik persalinan stesen berkenaan,” katanya ketika ditemui di rumahnya di Kampung Pokok Sena, Chuping, semalam.

Syakinah berkata, pada malam sebelum kejadian, bekas suami arwah, Maslan Mad Deris, yang menetap di Chuping, secara kebetulan berjumpa dengan Karimah untuk menghantar makanan di Bukit Mertajam, Pulau Pinang.

“Saya tidak mengetahui sama ada tunang arwah cemburu dan hilang pertimbangan disebabkan kehadiran Maslan untuk berjumpa ibu saudara saya,” katanya.

KEHADIRAN OBJEK MISTERI DI INSTITUT JANTUNG NEGARA JADI TANDA TANYA.

.
Institut Jantung Negara (IJN) hari ini telah di kejutkan dengan kehadiran makluk yang tidak dapat di pastikan oleh pengawal keselamatan di hospital berkenaan. Pengawal keselamatan yang berbangsa Nepal itu telah memberitahu kepada wartawan Utusexs bahawa beliau ternampat bayang2 yang tidak di kenali sejak bekas Perdana Menteri di masukan ke hospital berkenaan.

Pengawal keselamat yang bertugas di pondok guard sebelah belakang Institut tersebut berkata makluk atau bayang2 teesebut kelihatan semakin ramai apabila ketua Hakim Negara pula di masukkan ke situ kemarin.

Sehingga kini kehadiran makluk yang tidak di kenal pasti itu masih menjadi misteri kepada pengawal keselamatan di pondok guard tersebut. Adalah kemungkinan besar menurut supervisor guard tersebut yang juga berbangsa Nepal bayang2 atau makluk tersebut adalah Four houseman iaitu malaikat maut seperti lagu yang di popularkan oleh Metallica.

DOA SELAMAT DARI METALLICA UNTUK KETUA HAKIM NEGARA


By the last breath of the fourth winds blow
Better raise your ears
The sound of hooves knocks at your door
Lock up your wife and children now
It's time to wield the blade
For now you have got some company

The Horsemen are drawing nearer
On the leather steeds they ride
They have come to take your life
On through the dead of night
With the four Horsemen ride
Or choose your fate and die

You have been dying since the day
You were born
You know it has all been planned
The quartet of deliverance rides
A sinner once a sinner twice
No need for confession now
Cause now you have got the fight of your life

The Horsemen are drawing nearer
On the leather steeds they ride
They have come to take your life
On through the dead of night
With the four Horsemen ride
Or choose your fate and die

Time
Has taken it's toll on you
The lines that crack your face
Famine
Your body it has torn through
Withered in every place
Pestilence
For what you have had to endure
And what you have put others through
Death
Deliverance for you for sure
There is nothing you can do

So gather round young warriors now
And saddle up your steeds
Killing scores with demon swords
Now is the death of doers of wrong
Swing the judgment hammer down
Safely inside armor blood guts and sweat

The Horsemen are drawing nearer
On the leather steeds they ride
They have come to take your life
On through the dead of night
With the four Horsemen ride
Or choose your fate and die

KRISIS EKONOMI : DARI PANDANGAN PARTI SOSIALIS MALAYSIA


The economic crisis: What are the main causes? — Jeyakumar Devaraj

May 23, 2011

MAY 23 — The world economic system is being buffeted by a series of crises, and this in turn has led to economic hardship for millions throughout the world.

In many countries, the people are suffering in silence, but there are increasing signs of protest. Mass protests broke out in Britain because of tuition fee hikes, protests in France because of the raising of the pensionable age, discontent in Spain and Ireland because of wide budgetary cuts that have slashed spending on social services such as health care and welfare, and most recently, popular revolts that have brought down dictatorships in Tunisia and Egypt.

The unfolding economic crisis will very probably continue sending ripples across the world, and these will affect us negatively in Malaysia. We therefore urgently need to understand what is happening and why, so that we can prepare ourselves for the economic trials ahead. Unfortunately the conventional media’s coverage is superficial and often misleading.

Speculation and derivatives

I share the view of many left thinkers that the collapse of the planned economies of the Soviet Union and the Eastern Bloc greatly accelerated the out-flowing of industrial capital to countries with lower costs of production — i.e. lower wages and lower tax rates.

Firms that successfully relocated to these low-costs locations, where the costs of labour are as low as a twentieth that of the US and Europe, were able to reap huge profits as they were able to win over the markets of firms that did not make such a shift. As a result these successful firms had a healthy surplus that they wished to invest.

Many of the firms that did not transfer their factories to the cheaper peripheries were forced to downsize and lay-off workers as they were losing market share to the firms that relocated. This and the earlier decision of the ‘successful’ firms which transferred production to lower wages locations resulted in the hollowing-out of the consumer market in the US and Europe.

The “successful” firms were then holding excess funds that they wished to invest, but were faced with sluggish growth in demand for consumer goods. So they had to look for other opportunities to invest in and realise profits, and one of the important outlets was the financial sector — the share market, commodity trading (where contracts are made to buy or sell commodities in the future), currency trading where parties buy money in the expectation that the value of that currency will appreciate, or enter into a contract to sell a particular currency at a specified time in the future with the expectation that that currency would actually be lower than the contracted price at that specified time.

The existence of surplus funds seeking investment opportunities encouraged financial institutions to create strange new financial specie such as “derivatives”. Housing loans were packaged together and then this ‘derivative’ was sold to investors who thus gained a right to the income from these loans.

So too with insurance policies — these too were grouped together to yield ‘derivatives’ that could be sold to investors. It didn’t end there, as there then developed a market for derivatives much like the stock market where derivatives themselves could be bought and sold.

Given the fact that only about 10 per cent of the total price of the derivative needs to be paid on purchase (the remainder to be paid up after 30 days), the phenomenon of “leveraging” became common practice — instead of buying X shares with the fund at one’s disposal, one buys 10X shares in the expectation that one will be able to sell all these shares at a higher price before the 30-day period.

Financial activities fuelled by surplus funds with no outlets in manufacturing real goods, began to resemble a casino — and one where great profits could be made in a short span of time. The lure of quick profits (when times were good) led to the creation of “speculative bubbles”.

On brink of collapse

But things began to unravel in 2007. There was a moderate shortage of petroleum in the world market. Manipulation of the market by the big players sent the oil price soaring to more than US$120 per barrel when the real price — if determined by the laws of supply and demand — should have only been in the region of US$60.

This huge hike in petroleum prices impacted on food prices — both because the cost of food production went up (diesel for machines used to plant and harvest foods, and for the transport of food products) and because certain food crops were channelled to the production of bio-diesel.

The poorer people in the US were badly hit by the escalating price of fuel (a crucial expenditure in the winter months) and food. As a consequence they began defaulting on their housing loans in fairly large numbers.

The banks had approved these subprime loans on the expectation that the housing bubble would keep expanding. If it did, houses of defaulting house-buyers could be sold off and the bank’s loan outlay recovered.

However, mid-2008 saw a situation where a large number of defaulters flooded the housing market at a time when the peoples’ disposable income had been severely stressed by the oil price crisis. There was suddenly a glut of ‘subprime’ properties and their prices tumbled taking down the prices of the derivatives with them. The existence of widespread “leveraging” greatly augmented the financial fall-out and huge financial institutions were on the brink of collapse.

The collapse of these big institutions would have brought down the economies of the US and Europe — the still functioning firms would have been crippled by the freezing of the accounts that they had had in these banks.

The resulting unemployment would have deepened the downward spiralling of the economy — the safety nets would have been sorely tested given the size of the problem. Given all of this, the Western governments did what appeared to be the only way out: They intervened strongly to save the financial system — they pumped in credit into the banks, took over some of the toxic loans, and underwrote the financial obligations of these institutions to stave off a complete collapse of the system. And the intervention worked — systemic collapse was averted.

But there was a price to pay. Many Western governments ran up huge deficits to save the banking system. They now had to turn to the financial markets (where the surplus funds of the ‘successful’ corporations” were parked) to meet their various financial obligations. But the financial markets are not running on the basis of charity.

They assess each country’s capacity to pay back the hundreds of millions being asked for. If that country’s finances aren’t too great they may request higher repayment rates as it’s a more “risky” loan. If that particular country is a “poor risk” then the banks may refuse to lend as happened in Iceland and Greece.

The government of such a country then might go bankrupt — again something that the other countries will not allow as that would cause too much turmoil. So the European Union stepped in with a loan — but this exacerbates the budgetary deficit in the EU countries.

The European countries thus need to urgently trim their budgets now to reduce budgetary deficits and improve their standings in the ratings of the financial markets. This is the push behind the slashing of the social safety net that is taking place in several countries in Europe.

However this slashing of social spending further constricts aggregate demand, which is, as explained earlier, the major underlying cause of the current economic crisis. Falling aggregate demand in the EU zone is also one main reason why unemployment has reached such high proportions in countries such as Tunisia and Egypt.

Regeneration and redistribution

Only a regeneration of aggregate demand on a world-wide scale can restore sustained growth of the global economy (which from an environmental point of view may not be the smartest thing to do). However such a regeneration cannot take place because it would require a more equitable redistribution of the wealth of the world — with a larger share going to the hands of the ordinary consumers.

Though this is in the long-term interest of the major capitalists corporations, it is extremely unlikely that the biggest 500 corporations are going to agree to measures that will redistribute the world’s wealth more equitably, for it would mean that they would have to share a part of their profits. And as they are multinational now, the hands of government are tied.

Attempts to redistribute income more equitably in a particular country will in all probability lead to capital flight from that country and unemployment.

The US’ attempt to stimulate the economy by putting more money in circulation (quantitative easing) is again fuelling speculative bubbles all over the world, as the underlying main problem has not yet been addressed: there just isn’t enough demand in the real economy to attract investment in industrial capacity.

The world capitalist economy therefore is between a rock and a hard place. Given the intractable nature of the problem, we shouldn’t be surprised if the world economy goes into another recession this coming year, and we need to prepare ourselves so that the most vulnerable are taken care of.

And the first step in that preparation is to decide whether you agree with this analysis. We do need a clear analysis of the problem to be able to steer the ship. — aliran.com

* Jeyakumar Devaraj, an Aliran member, is Member of Parliament for Sungai Siput.

Blackend Is The End

Dyers Eve