To Live Is to Die

free counters

Khamis, 28 Julai 2011

Dr. Jeyakumar melancarkan mogok lapar!

Apabila saya jumpa suami saya Dr Jeyakumar pada 11 pagi semalam, 27hb. Julai 2011, beliau suarakan perasaannya yang sangat hampa dan kecewa dengan pendirian polis dan kerajaan terhadap enam aktivis PSM yang ditahan di bawah EO sejak 2 Julai 2011..

Menurutnya, polis enggan berganjak dari posisi asal mereka walaupun PSM 6 telah bekerjasama penuh dan menjawab kesemua soalan yang ditanya semasa soalsiasat dijalankan. Walaupun polis tidak dapat sebarang bukti untuk menjustifikasikan pertahanan lanjutan, namun beliau pasti tempoh tahanan mereka akan dilanjutkan sebab polis dan kerajaan ada agenda sendiri dan mempunyai tujuan untuk memangsakan PSM6 .

Maka Dr Jeyakumar telah memberitahu saya bahawa beliau akan mulakan mogok lapar pada 28/7/11 untuk mendapatkan keadilan. Beliau akan teruskan mogok lapar sehingga kesemua PSM6 dibebaskan atau dituduh dimahkamah. Saya cuba menasihatkan beliau untuk tidak berbuat demikian kerana risau akan kesihatan beliau tetapi beliau bertekad mahu meneruskan mogok lapar kerana berpendapat

  1. Walaupun tuduhan keatas mereka adalah hanya pengerak BERSIH dan ini dinafikan oleh 6 orang tetapi polis sengaja mahu kaitkan mereka dengan tuduhan ini
  2. Walaupun sudah berkali-kali dikatakan PSM tidak ada kaitan dengan PKM dan PSM tiada niat untuk kembangkan fahaman komunis dan selama ini semua aktiviti PSM adalah terbuka dan transparen, tetapi polis cuba memaksa, mereka (frame up) tuduhan-tuduhan palsu keatas PSM 6
  3. Tuduhan menghidupkan komunisme ini hanya berdasarkan beberapa t-shirt dan kebelakangan ini polis sedang bergiat “frame-up” tuduhan baru dan menurutnya ini berdasarkan lawatan-lawatan pemimpim PSM ke luar negara atas jemputan parti sosialis lain di dunia dan cuba bertokoh tambah bahawa PSM ada hubungan rahsia dengan PKM di Thailand.

Dr. Jeyakumar menafikan semua tuduhan palsu ini, semua soalan polis menjurus untuk mengeluarkan satu cerita karut untuk melanjutkan tempoh tahanan

Dr Jeyakumar memberitahu polis dan kerajaan supaya bersikap jujur dan review kerja-kerja dan aktiviti PSM dalam 13 tahun sejak ia ditubuhkan. Di mana semua aktiviti PSM adalah terbuka dan dan jika PSM mengkritik kerajaan BN, itu adalah hak demokratiknya.

Menurut Dr Jeyakumar, beliau telah memberi kerjasama penuh sejak direman di mana beliau telah menandatangani 3 laporan termasuk laporan 45 muka surat di Pulau Pinang. Sekarang SB telah sediakan report dengan 80 mukasurat tetapi Dr Jeyakumar buat keputusan beliau tidak akan tandatanganinya kerana beliau melihat kesemua siasatan sebagai sia-sia sahaja. Polis masih ‘menembak secara liar’ (shooting wildly).

Oleh itu, Dr Jeyakumar telah hilang kepercayaan kepada polis untuk melaksanakan isu ini secara adil. Beliau menuntut supaya Menteri Dalam Negeri mainkan peranan untuk membebaskan atau hadap mereka ke mahkamah. Sehingga hari itu beliau akan buat mogok lapar.

Released by
Mohanarani Rasiah
019-5638464

TIMBALAN PEGERUSI PSM DI PAKSA POLIS TANDATANGAN DOKUMEN TANPA KERELAAN


Aduan polis - M. Sarasvathy dipaksa menandatangani dokumen 62-mukasurat tanpa kerelaan

Saya, Arutchelvan a/l Subramaniams, Setiausaha Agung PSM membuat aduan polis ini berdasarkan laporan yang saya terima dari Ahli Keluarga M.Saraswathy dimana Saraswathy membuat aduan seperti dibawah.

Sarasvathy Muthu adalah Timbalan Pengerusi Parti Sosialis Malaysia (PSM) yang ditahan dibawah Ordinan Darurat sejak 2hb Julai 2011 bersama dengan 5 tahanan yang lain daripada PSM. Aduan yang diterima dari ahli keluarga dari M.Saraswathy adalah seperti berikut:

  • Sarasvathy telah mengalami sakit dada di sebelah kiri yang menjalar ke tangan kiri selama dua malam berturut-turut pada 14-15 Julai 2011 sehingga tidak dapat tidur. Ini adalah tanda-tanda sakit jantung dan kemungkinan serangan jantung ( heart attack ) namun, dia tidak diberikan rawatan dengan segeranya.

  • Beliau hanya dibawa ke hospital pada 16hb Julai 12 tengah malam dan diberi rawatan. Kemudian dibawa pulang ke lokap pada pukul 2 pagi. Pada pagi itu pada 16hb Julai beliau telah dipaksa mengambil ujian poligrafi tanpa kerelaan beliau.

  • Beliau dimasukkan ke hospital pada 17 -19 Julai kerana sakit jantung tanpa pengetahuan keluarga. Apabila beliau keluar dari hospital, beliau telah diberikan ubat Cardioprin. Beliau mendapati apabila mengambil ubat ini, beliau mengalami sakit kepala dan sakit perut yang memulas-mulas. Dalam keadaan ini beliau telah diberikan dokumen soal siasat 62 mukasurat untuk dibaca dan ditandatangan. M. Sarasvathy telah memberitahu pihak polis bahawa dia tidak dapat membaca dokumen itu dalam keadaan sakit ini. Pihak polis telah bertindak membacakan dokumen 62 mukasurat itu kepada M. Sarasvathy. Tetapi kerana berada dalam keadaan sakit, M. Sarasvathy tidak dapat memahami apa yang terkandung dalam dokumen itu.

  • Sarasvathy telah diminta menandatangani dokumen 62 mukasurat itu dan beliau enggan menandatangani dokumen itu kerana tidak memahami isi kandungan dokumen itu. Beliau dipaksa juga oleh pihak polis menandatangani. Sarasvathy telah meminta agar beliau dibenarkan menandatangani dengan bantahan tetapi tidak dibenarkan oleh polis.
  • Sarasvathy dipaksa sehingga akhirnya beliau tandatangan dokumen 62 mukasurat ini.

  • Beliau sekarang sangat risau implikasi menandatangani dokumen itu .

Aduan polis ini dibuat kerana membantah tindakan polis memaksa Sarasvathy yang dalam keadaan sakit untuk menandatangani dokumen soal siasat tanpa diberi peluang untuk memahami isi kandungannya. Ini adalah isu yang sangat serius dan pihak polis menggunakan paksaan terhadap tahanan yang berada dalam keadaan yang tidak sihat dan kurang selesa. Tindakan ini tidak sah dan sekiranya beliau dikehendaki menandatangani sebarang dokumen, ia harus dilakukan di hadapan peguam kami.

Aduan dibuat Oleh S.Arutchelvan pada 27 Julai 2011 di Balai Polis dang Wangi, jam 9.25pm, nombor repot adalah THSL/025133/11.

Kegagalan Rundingan Baling dan implikasinya


Artikel ini adalah Bahagian Kedua dari artikel sebelum ini bertajuk “Gerakan kiri kemerdekaan: Sejarah yang dikaburkan” yang disiarkan pada 25 Julai lalu.

Persoalan mengapa Parti Komunis Malaya (PKM) masih enggan meletakkan senjata walaupun negara ini telah mencapai kemerdekaan pada 31 Ogos 1957 sehingga kini masih kabur di mata masyarakat negara ini.

Secara tidak langsung juga, kekaburan ini memberi kelebihan politik kepada kerajaan negara ini dengan menggambarkan kepada masyarakat bahawa PKM telah beralih arah perjuangan menentang penjajah kepada menentang kerajaan negara ini yang sah pula.

Keengganan PKM meletakkan senjata selepas Malaya merdeka amat berkait rapat dengan kegagalan Rundingan Baling yang diadakan pada Disember 1955 antara PKM dan Kerajaan Malaya.

Kajian mantan Profesor Madya dan Sarjana Tamu di Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, UKM Dr Mohamed Salleh Lamry dalam bukunya, ‘Gerakan kiri Melayu dalam perjuangan kemerdekaan’ (GKMDPK) banyak menghuraikan faktor mengapa PKM enggan meletakkan senjata setelah negara mencapai kemerdekaan.

“Setelah berjuang dengan darah dan nyawa, tentulah tidak adil dan munasabah, jika mereka keluar menyerah diri untuk ditahan dan disoal siasat.

“Ini adalah antara sebab utama mengapa mereka tidak meletakkan senjata apabila Malaya mencapai kemerdekaan pada 31 Ogos 1957.

“Dalam hal ini, Abdullah C.D menganggap bahawa pencapaian kemerdekaan itu adalah hasil perjuangan semua rakyat selama kira-kira 450 tahun yang bemula dengan perang patriotik oleh pembesar tradisional hinggalah Perang Pembebasan Nasional oleh PKM.

“Akan tetapi perjuangan itu telah dirampas oleh golongan reaksioner yang menjadi pemerintah tempatan, walaupun pemerintah tempatan itu masih belum bebas sepenuhnya dari penguasaan British,” menurut kajian tersebut.

Antara syarat utama perdamaian yang digariskan dalam Rundingan Baling oleh Kerajaan yang ketika itu masih di bawah penguasaan

British dalam rundingan itu ialah bekas anggota PKM akan ditahan di bawah Akta ISA untuk disoal siasat.

Sedangkan bagi Chin Peng, jika ditahan dan disoal siasat adalah sama dengan menyerah diri bagi seseorang penjenayah sekaligus menunjukkan perjuangan mereka menentang penjajah sebelumnya tidak diiktiraf.

Setelah mereka berkorban dan berjuang dengan mengangkat senjata untuk menghalau penjajah dari bumi Malaya, maka bagi PKM tentulah syarat yang dikenakan terhadap mereka itu tidak adil.

Malahan di kalangan nasionalis kiri ini juga berpendapat perjuangan dan pengorbanan mereka jauh lebih meletihkan, sengsara dan dahsyat berbanding apa yang dilalui perjuangan aliran perdana.

Tunku tidak mahu rundingan berjaya?

Selain itu, menurut catatan seorang tokoh wartawan di era tersebut, Said Zahari, ‘Meniti lautan gelora: Sebuah memoir politik’ terbitan Utusan Publications, pada 2001, Perdana Menteri yang pertama, Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj memang dari mulanya tidak mengkehendaki Rundingan Baling itu berjaya.

“No, I am not. I never wanted it to be a success,” demikian ucap Tunku kepada Said Zahari seperti yang dicatatkan di dalam memoir beliau itu.

Menurut pendapat Said Zahari, Tunku sememangnya tiada niat untuk mencapai penyelesaian politik dengan PKM kerana beliau sedar ideologi komunis tidak akan diterima rakyat khususnya di kalangan orang-orang Melayu.

Akan tetapi, Tunku sengaja mahu menggunakan faktor PKM sebagai alat tekanan politik kepada British semasa beliau merundingkan kemerdekaan Malaya dengan kerajaan British.

Sekaligus kenyataan tersebut selari dengan dakwaan bekas pemimpin-pemimpin PKM bahawa akibat perjuangan bersenjata PKM terhadap British, menyebabkan British terpaksa menanggung kerugian dan beban perbelanjaan yang besar.

Oleh demikian ianya merupakan satu tekanan yang besar dan mendorong British memberikan kemerdekaan dengan agak segera kepada bumi Malaya.

Selain itu, dalam rundingan awal sebelum Rundingan Baling diadakan, wakil Tunku iaitu Timbalan Menteri Pelajaran, Too Joon Hing menyampaikan pesan peribadi beliau kepada Chin Peng melalui wakilnya, Chen Tien bahawa beliau bersedia untuk berunding semula sekiranya Rundingan Baling itu buntu.

“No matter what happens, he hopes Chin Peng will come and talk with him.

“If the first round of the talk fail to settle the problem, when he return from London, the Tunku will continue the discussions,” demikian mesej pesanan peribadi Tunku kepada Chin Peng.

Bagaimanapun setelah beliau pulang dari London, Tunku telah memilih untuk tidak melayani surat Chin Peng yang mahu kembali ke meja rundingan sepertimana yang dijanjikan oleh Tunku sendiri.

“Akan tetapi, Tunku tidak menunaikan janjinya untuk bertemu Chin Peng setelah perundingannya dengan kerajaan British di London mencapai kejayaan, iaitu setelah dia mendapat persetujuan daripada kerajaan British untuk memberikan kemerdekaan pada 31 Ogos,” menurut kajian itu lagi.

Chin Peng turut mengutus surat kepada Tunku pada 12 Oktober 1957 yang menyatakan kesediaan beliau untuk berunding semula bagi mencapai satu persetujuan yang adil dan munasabah bagi menamatkan peperangan.

“Saya bersedia berunding semula dengan Tunku untuk mencapai persetujuan yang adil dan munasabah bagi menamatkan perang,” demikian menurut Chin Peng yang dipetik dari ‘Tunku Abd Rahman and his role in the Baling Talk’ dari hasil kajian Prof Nik Anuar Nik Mahmud dari Jabatan Sejarah UKM pada 1998.

Sekaligus keadaan ini menguatkan lagi hujah Said Zahari bahawa Tunku tiada niat agar Rundingan Baling itu berjaya dengan menjadikan PKM sebagai alat tekanan kepada British untuk memberikan kemerdekaan kepada Malaya.

Ia juga menguatkan hujah para pejuang kiri yang menyatakan penentangan bersenjata terhadap British oleh mereka telah menyebabkan British tertekan untuk memberi kemerdekaan kepada Malaya.

“Folding up the banner and silencing the drums”

Menurut kajian Aloysius Chin dalam ‘The Communist Party of Malaya: The inside Story’ yang diterbitkan pada 1995 menyatakan kegagalan Rundingan Baling tersebut amatlah mengecewakan Chin Peng.

Lantaran itu Chin Peng telah mengumumkan dasar baru PKM iaitu ‘folding up the banner and silencing the drums’ yang membawa maksud tidak meneruskan perjuangan bersenjata.

Dalam bukunya lagi, Aloysius Chin turut menyatakan PKM telah memperkenalkan dasar ‘demobilization’ pada 1958 sekaligus membenarkan anngotanya yang sudah tua atau tidak berminat meneruskan perjuangan untuk meninggalkan pasukan itu.

Istimewanya buku dari hasil kajian Aloysius Chin, oleh sebab beliau merupakan seorang pegawai tinggi Polis Cawangan Khas maka buku yang ditulisnya itu berdasarkan data dan maklumat yang dikumpulkan oleh cawangan khas.

Salleh Lamry dalam GKMDPK ini turut menjelaskan selepas pengunduran PKM ke Selatan Thailand, Pengerusinya, Musa Ahmad mengarahkan pasukan bersenjata parti komunis itu mempraktikkan dasar bertahan secara pasif iaitu tidak membalas serangan baik dari tentera Malaya mahupun Thailand.

Malahan mereka juga tidak berundur dari serangan pihak tentera ke kawasan lain dengan hanya menyorok sehingga serangan pihak penyerang reda dengan sendirinya.

Bagaimanapun konsep bertahan secara pasif yang dibuat itu telah mengakibatkan pihak mereka terpaksa menanggung banyak kemalangan jiwa dan ini telah mendapat bantahan dari Abdullah C.D dan kader-kader PKM lainnya.

Akhirnya untuk mempertahankan diri dari dibunuh, Rejimen ke-10, PKM mula mengambil dasar bertahan secara aktif iaitu tidak menyerang jika tidak diserang dan membalas serangan jika diserang.

Bagaimanapun mereka tidak hanya menunggu diserang sahaja, mereka turut mengambil inisiatif untuk menyerang terlebih dahulu apabila menyedari terdapatnya tentera kerajaan dalam perjalanan untuk menyerang kedudukan mereka.

Selain itu serangan juga dijalankan bagi mematahkan ‘kempen kepung dan basmi’ yang dijalankan tentera kerajaan secara besar- besaran serta memakan satu tempoh masa yang panjang.

Keadaan-keadaan di atas banyak menjelaskan pendirian dan sikap anti kolonial, bukanlah penentangan terhadap kerajaan tempatan yang diambil PKM setelah pengunduran mereka ke Selatan Thailand dan juga selepas kemerdekaan Malaya.

Cuma sikap keras penentangan mereka terhadap penjajahan British dengan kekerasan dengan bermandi darah dan ideologi komunis yang didukung mereka tidak dapat dikongsi oleh Kerajaan Malaya dan masyarakat negara ini secara umumnya dan khususnya bagi masyarakat Melayu.

Dr Salleh Lamry dalam kesimpulannya turut mencatatkan “meskipun mereka berjuang di luar arus perdana dan kini dianggap sebagai pihak yang kalah, tetapi mereka telah mengambil tempat yang penting dan tidak boleh dinafikan dalam sejarah tanah air…

“Oleh itu samada kita bersetuju atau tidak dengan perjuangan mereka, perjuangan mereka itu tetaplah merupakan satu episod penting dalam sejarah tanah air dan memang telah tercatat dalam buku-buku sejarah.

“Hanya barangkali, yang tidak wajar ialah, perjuangan mereka itu telah diberi gambaran yang sangat negatif, iaitu sebagai perjuangan pengganas, penjahat, pengkhianat dan sebagainya yang dianggap mengancam keselamatan negara dan bukan sebagai perjuangan untuk mencapai kemerdekaan,” menurutnya.

Akan datang (Bahagian 3): Menyingkap sebalik takbir kejayaan Rundingan Haadyai.

Ketua Penerangan Umno Datuk Ahmad Maslan masuk Hospital

Ketua Penerangan Umno Datuk Ahmad Maslan telah di kejarkan ke hospital pagi tadi kerana menerima panggilan daripada presiden Pas untuk menjalinkan kerjasama antara Pas dan Umno di hospital berkenaan..

Menurut pemandunya ahmad Maslan sudah sekian lama menanti saat2 terpautnya kembali hubungan pas dan Umno tidak membuang masa dan terus memintanya memandu kereta dengan laju ke tempat yang di janjikan oleh presiden Pas yang juga kawan baik kepada Aduka Taruna.

Kah kah kah, macam biasa semuanya berita kasi panas, berita yang betul di bawah ni?

Kah kah kah..Pas ni memang bodoh tak mau bersatu dengan umno. Pas ni memang jenis tak tahu yang mana kawan dan yang mana lawan. Sepatutnya Pas kena tolong umno merembat saki baki tanah orang melayu yang masih belum dapat umno rembat tu kah kah kah.

Cubalah bayangkan bagaimana hebatnya melayu kalau pas bergabung dengan umno. Kelantan dan kedah sudah pasti ramai pelabur yang masuk. Bila ramai pelabur masuk maka lagi banyak tanah2 orang melayu kena rembat, Bila tanah orang melayu kena rembat yang senang tu sapa? tentulah orang melayu. Senang apa? Senang pakat2 keluaq pi merempat kat negeri lain pulak kah kah kah.

Sebagai seorang ulamak besaq Abu Nawas nak nasihatkan pada orang Pas, terimalah perlawaan umno untuk bersatu. Bersatulah demi rembatan tanah orang melayu kah kah kah.

Blackend Is The End

Dyers Eve