To Live Is to Die

free counters

Khamis, 26 Julai 2012

BENARKAH CINA INI KOMUNIS

Aku juga seperti mereka yang menafikan jasa Parti Komunis pada suatu ketika dulu mempunyai pandangan negetif kepada komunis. Masih segar di ingatan sewaktu di darjah 2 aku telah menonton tayangan perdana Bukit Kepong . 


Itulah pertama kali minda aku di masukkan dengan keganasan komunis di Bukit Kepong menyerang dan membunuh anggota polis. Minda kanak2 aku ketika itu telah di tanam dengan keganasan komunis. 


Yang pastinya filem arahan senator Jins Samsudin telah meningalkan kesan perkauman kepada penonton bahawa peperangan antara komunis dan British itu adalah satu perperangan antara melayu dan cina. 


Walaupun pelakon utama ahli komunis itu di pegang oleh A.Rahim tetapi wataknya adalah seorang cina komunis. Cerita berakhir dengan kejayaan anggota komunis menawan balai polis Bukit Kepong. Kesemua anggota polis telah mati di dalam pertempuran itu.

Kesimpulan dari cerita Bukit Kepong itu ialah mengambarkan kekejaman pihak komunis dan kesungguhan pihak polis mempertahankan balai polis itu sehingga ke titisan darah terakhir.


 Aku tidak mahu membuat persoalan daripada peristiwa ini kerana tulisan ini bukan bermaksud untuk mengulas tentang cerita yang sentiasa di tayang di TV Malaysia bila menjelang hari kemerdekaan (tahun ni kalau tak tayang gambar Bukit Kepong, aku berani potong rambut).

Buku pertama yang aku baca tentang komunis bertajuk Pergerakan Komunis Di Malaysia yang sudah aku lupa nama penulisnya tetapi seorang bekas anggota polis cawangan khas kemudiannya buku Baling Jalan Menuju Damai iaitu buku yang berkisarkan tentang rundingan Baling. 


Dialoq rundingan antara PKM dengan wakil kerajaan Malaya dan Singapura itu sudah cukup membuat aku terpegun dengan keiklasan Chin Peng yang mengetuai wakil PKM di dalam hasrat mereka untuk menjadikan Malaya bebas sepenuhnya daripada pengaruh kuasa colonial British itu. 


Kegagalan rundingan di Baling itu adalah kerana Tengku Abdul Rahman yang pada ketika adalah Ketua Menteri di Malaya enggan untuk bertolak ansur dengan permintaan PKM dan terus mahu menjadikan British sebagai mentor kepada UMNO. 

Perlu diingatkan bahawa Parti Komunis Malaya yang di tubuhkan pada 20 April 1930 bukanlah bertujuan untuk mengangkat senjata sebagai cara perjuangan mereka di tanah Melayu ketika itu. 


Jika tidak silap saya PKM juga adalah parti politik pertama yang di tubuhkan di Persekutuan Tanah Melayu. 


PKM yang pada asalnya bergerak seperti lain2 parti politik seperti hari ini. Tujuan penubuhan PKM adalah untuk menghalau British keluar dari Tanah Melayu dan menubuhkan Republik Komunis. 


Setelah kedatangan Jepun ke tanah Melayu pihak British telah bekerjasama dengan PKM dengan menubuhkan MPAJA (Tentera Anti Jepun Tanah Melayu). Menerusi MPAJA, bantuan senjata, latihan, kewangan, bekalan lojistik dan perubatan telah diperolehi dari British. Dalam tempoh 3 tahun kekuatan tentera MPAJA dianggarkan sebanyak 7,000 anggota.

Setelah Jepun menyerah kalah, MPAJA mengambil peluang untuk membalas dendam terhadap sesiapa yang dianggap bersubahat dengan Jepun. 


British yang kembali ke Tanah Melayu selepas tamatnya perang Dunia Ke 2 telah memungkiri janjinya kepada MPAJA. 


Persekutuan tanah Melayu telak di bentuk oleh pihak British dan PKM di ketepikan malah pihak british telah megharamkan parti komunis ini. 


Maka dengan peristiwa inilah Parti Komunis Malaya telah melancarkan peperangan besenjata secara terbuka terhadap British. Sehinggalah pada pada tahun 1948 darurat telah di istiharkan di tanah Melayu.

Kembali kepada rundingan Baling yang di adakan pada tahun 1955. Jika anda membaca temu bual bersama bekas Perdana menteri Malaysia yang pertama anda akan dapat lihat bahawa British amat membantah rancangan Tengku Abdul Rahman untuk membuat pertemuan dengan pihak PKM. 


Di sini saya dapat merasakan keiklasan Tengku yang mewakili persekutuan Tanah Melayu di dalam pertemuan ini. Bagi pihak British pula mereka sangat takut pertemuan ini akan membuka jalan perdamaian antara pihak PKM dan Tengku. 


Setelah Tengku beberapa kali mendesak pihak british untuk pertemuan itu akhirnya British telah bersetuju dengan syarat utama Tengku tidak di benarkan membuat apa-apa keputusan hasil dari pertemuan itu.

Akhirnya Rundingan Baling ini yang diadakan pada 28-29 Disember 1955 tidak membawa apa-apa keputusan. Keenganan pihak kerajaan ketika itu untuk tidak mahu membenarkan PKM bergerak sebagai sebuah pari yang sah adalah antara sebab mengapa rundingan ini hanyalah menjadi satu pertemuan tanpa sebarang keputusan. 


Campurtangan pihak British serta perdana Menteri Singapura ketika itu di dalam rundingan ini juga memaksa Tengku menamatkan pertemuan tanpa sebarang persetujuan. Namun harus di ingat perkara yang penting yang telah di tuntut oleh PKM ialah meminta kerajaan perikatan yang akan mengabil alih pentadbiran Negara itu haruslah bebas sepenuhnya daripada pengaruh pihak British. 


Hal hal keselamatan di dalam negeri mestilah di takbir urus sendiri oleh rakyat Malaysia tanpa pengaruh dari British. Tengku yang ketika itu menjadi ketua menteri persekutuan tanah Melayu dan bakal perdana Menteri Malaysia yang pertama sebenarnya hanyalah pak turut penjajah. UMNO bukanlah perjuang kemerdekaan tetapi hanyalah menyambung penjajahan British di tanah melayu dengan undang-undang yang telah di gubal oleh penjajah.


Di dalam buku Kisah Singapura “memoir Lee Kuan Yew” beliau telah menulis “pada 6 january 1946 pihak British telah mengadakan upacara di depan dewan bandaraya, di mana satu kontijen kecil MPAJA berbaris lalu di depan Lord Louis Mountrbatten, yang menyemat pinggat 16 daripada mereka. Chin Peng yang di gambarkan sebagai seorang komander gerila komunis, menerima bintangBurma(1939/45) dan bintang perang. Selepas itu dia telah memberi tabik hormat dengan menunjukan penumbuknya”

Jelaslah dari catatan bekas Perdana menteri Singapura itu menunjukan bahawa pihak British sendiri telah mengitiraf perjuangan PKM atau MPAJA di dalam menentang pihak Jepun selepas daripada perang dunia pertama. 

Bagi pembaca yang belum pernah melihat kelakuan dan sifat-sifat penjajah British boleh saja membandingkannya pada UMNO yang ada di waktu dulu, kini dan selamanya. Apabila kehadiran tentera jepun British mula melarikan diri. Maka ketika itu tinggalah Leftenan Adnan dan sarja hassan menentang pihak jepun sehingga meletupkan dirinya sendiri. Apakah sama penentangan leftenan Adnan dengan penentangan PKM terhadap tentera Jepun? Tidak!!! Leftenan Adnan adalah seorang tentera yang bekerja dengan kerajaan penjajah, menerima gaji dari penjajah dan menurut arahan dari penjajah. Sedangkan kewujudan MPAJA adalah hasil dari perjanjian antara pihak PKM dengan pihak British. Setelah kekalahan Jepun British telah memungkiri janjinya terhadap PKM. Akibat daripada itu PKM enggan memulangkan semula senjata2 yang telah di bekalkan kepada mereka oleh pihak British. 

Maka bermula dari sini PKM telah memulakan pemberontakan bersenjata menentang penjajahan British di tanah melayu. Bermula dari sini juga British telah menjalankan propaganda terhadap PKM dengan mewujudkan perasaan benci terhadap perjuangan komunis di tanah Melayu. Komunis telah di gambarkan sebagai anti agama, ganas, kejam dan segala keburukan telah di letakan ke atas bahu komunis itu. 
GAMBAQ INI TAK ADA KENA MENGENA DENGAN ARTIKAL INI TAPI CUMA NAK BAGI TAU MAKLUK INI ADALAH CINA YG MENYESAL TAK BOLEH JADI MELAYU ....ITU SAJA
ABU NAWAS

Blackend Is The End

Dyers Eve