To Live Is to Die

free counters

Khamis, 26 Julai 2012

WAJAH EJEN PERIKSIK DI DALAM PAS YG PATUT ANDA KENAL


Dalam satu perasmian mesyuarat agung PAS di satu kawasan di era reformasi Mahfuz Omar yang ketika itu Ketua Dewan Pemuda Pas Pusat menyatakan betapa ahli PAS akan mudah kagum kepada sesorang yang petah berkata dan bertitle seperti ustaz, haji dan bermacam macam title lagi.

Katanya lagi nasib baik keADILan di tubuhkan, jika tidak sudah tentu Marina Yusof yang ketika itu menjadi Naib Presiden keADILan akan menjadi ketua muslimat Pas kerana sifat mudah kagum ahli Pas.

Sememangnya kata2 Mahfuz itu ada kebenarannya. Ianya bukan saja berlaku kepada Pas tapi di kalangan orang melayu tanpa mengira apa parti dan organisasi pun. Kiranya anda seorang yang petah bercakap walaupun tanpa fakta bersiap sedialah anda akan di lantik sebagai ajk parti, PIBG, masjid dan apa saja mesyuarat yang anda hadiri...

Kelemahan atau sifat sebegini telah di ambil kesempatan oleh mereka2 yang mempunyai cita cita untuk memegang jawatan dalam parti. Kelemahan ini juga telah memberi peluang kepada perisik perisik UMNO @ pihak keselamatan untuk menyusup masuk ke dalam organisasi parti.

Sejarah telah membuktikan segalanya yang telah terjadi terhadap mereka2 atau parti2 yang menjadi penentang BN/Perikatan. Perisik periksik ini adalah mereka2 yang berjawatan penting dalam organisasi dan parti. Tugas mereka adalah mengeluarkan maklumat parti dan yang keduanya memporak perandakan parti.

Lihat saja setiausaha agung Parti Komunis Malaya (PKM) Le Tek adalah seorang perisik kepada Perancis. Siapakah antara ahli PKM akan terlintas di hatinya seorang yang berjawatan tertinggi dalam PKM adalah seorang ajen kuasa luar. Akibatnya hampir kesemua Jawatankuasa PKM Pusat mati akibat di serang hendap oleh pihak British yang askar2nya adalah orang melayu yang kononnya pejuang kemerdekaan. Segala maklumat PKM berjaya di tembusi oleh pihak British.

Bagaimana pula dengan cerita Zaid Zahari 2 jam sebelum beliau diISAkan selama 23 tahun. Bukankan perisik itu adalah di kalangan AJK tertinggi parti. Bukalah sejarah Memali. Siapakah yang menjadi dalang dalam memberi maklumat kepada pihak polis?

Begitu juga dengan cerita Lee Kuan Yew bekas Perdana Menteri Singapura dalam bukunya The Singapore Story : Memoir Of Lee Kuan Yew menceritakan bagaimana beliau turut menjadi sasaran pihak polis cawangan khas sebelum beliau menjadi perdana menteri Singapura.

Baca juga kisah2 tahanan ISA apakah antara tawaran yang mereka terima sekiranya mahu diri mereka di bebas dengan segera. Bukankah tawaran itu ialah kesanggupan tahanan ISA menjadi ajen kepada pihak polis sama ada di dalam masyarakat mahu parti politik yang telah di tentukan oleh pihak polis selepas mereka di bebaskan.

Kekalutan yang berlaku kebelakangan ini di kalangan Pakatan rakyat khususnya di dalam PAS sendiri tidak lari dari peranan perisik perisik yang berada di dalam parti itu sendiri. Mungkin jika di sebutkan di sini siapakah perisik perisik polis yang boleh di syaki di dalam Pas sudah tentu ianya akan menjadi satu perdebatan yang tidak ada nohtahnya kerana orang Pas tak mungkin dapat di terima jika yang di syaki itu bertitlrkan USTAZ.

Teorinya :

Sekiranya ajen tersebut kita andaikan seorang bekas tahanan ISA.

Setiap tahanan ISA akan di tawarkan beberapa pilihan jika mereka mahu segera di bebaskan selain ugutan. Antara tawaran itu ialah :

1. Mengaku atas segala tuduhan yang di lemparkan kepadanya.

2. Mengaku dan menyesal di atas penglibatan di dalam parti pembangkang.

3. Memilih mana mana parti kompenan BN sebagai wadah perjuangan jika di bebaskan.

4. Membuat tuduhan segala kerja yang bertentangan dengan undang2 adalah arahan dari parti atau pun pimpinan parti.

5. Bersetuju untuk menjadi mata dan telinga serta agen propaganda polis di dalam parti, organisasi dan masyarakat.

Kita ambil perkara yang ke 5.

Bagi tahanan yang sudah tidak tertahan lagi dengan segala deraan mental dan memilih untuk menjadi ajen kepada pihak polis ianya akan terbahagi kepada 2 kerja iaitu ;

1. Menjadi seorang yang mengeluarkan maklumat dan rahsia parti.
2. Menjadi seorang yang membuat propaganda untuk memecah belahkan parti.

Bagaimana bekas tahanan ISA ini melolos diri di dalam parti pembangkang terutamanya PAS?

1. Tahanan ini akan memuncak namanya bila beliau di tahan dalam ISA lebih2 lagi beliau adalah seorang bekas aktivis parti sebelum dia di tahan dan mendapat liputan media seperti harakah.

2. Apabila di bebaskan beliau akan di sambut sebagai seorang wira yang berjaya mengharungi dugaan di dalam tahanan dan mula berjinak dengan ahli2 Pas di tempat beliau di arahkan untuk menyusup masuk ke dalam jawatankuasa parti

3. Selepas tamat tempoh edah tahanan di rumah beliau akan terus menjadi seorang ahli yang aktif di dalam parti sambil menjadi tenaga pengajar di markas2 pas untuk menarik sokongan ahli bila ada mesyuarat agung parti.

4. Ahli pas yang sudah sinonim dengan kekaguman mereka dengan title ustaz tidak teragak agak untuk mencalonkan Ajen propaganda ini sebagai seorang yang penting di dalam organisasi di peringkat kawasan. Selalunya ini akan terus ke kepuncak iaitu jawatan Yang Di Pertua Pas kawasan.

5. Ajen propaganda ini akan sentiasa mendapat nasihat dan panduan daripada pihak polis di dalam semua urusan perancangan parti.

6. Perkara yang pertama yang Ajen propaganda ini akan lakukan setelah menjadi pemimpin tertinggi PAS di peringkat kawasan ialah

a. mencantas semua aktivis parti yang lebih pandai daripadanya atau yang dia rasa tidak boleh mengikut kehendaknya.

b. Melantik ajk kawasan mengikut kehendak hatinya di kalangan orang2 yang bodoh dan angguk2 tapi tidak boleh geleng2.

c. Memonopoli pentadbiran kawasan, pemuda dan muslimat dengan meletakan keluarganya sebagai ketua dan ajk

d. Menawarkan dirinya sebagai orang2 penting dalam organisasi di bawah Pas seperti Pemuda, muslimat dan Unit amal seperti menjadi Naqib dan sebagainya.

e. Ajen propaganda ini akan terus menjadikan dirinya sebagai seorang yang mempunyai kuasa veto dalam membuat keputusan dalam segala segala hal.

f. Seterusnya melobi dirinya dan orang bawahannya untuk terus melolos diri di dalam jawatankuasa perhubungan negeri dan akhirnya ke pusat.

7. Kejayaan Ajen propaganda ini dalam mendapat tempat di dalam organisasi parti akan terus di pecah2kan kerjanya kepada beberapa tindakan seperi membuat propaganda di dalam parti. Antaranya ialah :

a. Memecah belah perpaduan PAS di peringkat cawangan dengan mewujudkan klip2 tertentu iaitu pro beliau dan sebaliknya.

b. Menghasut ajk kawasan dan cawangan serta dewan2 untuk membenci pakatan rakyat iaitu DAP dan PKR serta Dato’ Seri Anwar.

c. Menimbulkan isu perkaumanan yang sempit.

d. Melarang ahli PAS membantu parti2 lain di dalam
Rakyat.

e. Melaga lagakan ahli Pas dengan ahli PKR dengan mencipta berbagai isu di dalam usrah dan mesyuarat.

f. Meminta berbagai jawatan di dalam pentadbiran kerajaan negeri seperti JKKK dan ahli majlis di berikan kepada Pas terutamanya kroninya.

g. Merancang segala konspirasi senyap untuk terus membuat rakyat membenci Pas dan Pakatan Rakyat.

8. Hasilnya ialah

a. Berlakulah perpecahan di dalam Pas. PKR dan DAP menjadi musuh dengan alasan Pas tidak mendapat tempat di dalam pentadbiran kerajaan negeri.

b. Boikot Pemuda Pas Pulau Pinang dan beberapa kawasan2 dalam pilihan raya kecil Permatang Pauh.

c. Keluarlah kenyataan senada dengan UMNO dari perwakilan pemuda di dalam muktamar bahawa dato’ Seri Anwar adalah ajen USA.

d. Suara ahli tidak sampai lagi di telinga Pimpinan tertinggi kerana si perisik durjana ini akan menapis segala keluhan daripada ahli dari sampai keatas.

e. Segala keputusan dan maklumat parti sentiasa bocor.

Dengan itu berhati hatilah dengan manusia yang kamu sangka seorang yang hebat berjuang dan petah ayat qurannya. Mereka ini berada di sekeliling anda.

Mereka ini mungkin pemimpin anda. Jangan mudah kagum dengan orang yang keluar dari ISA kerana ada antara bekas tahanan ISA ini telah mementerai satu perjanjian dengan pihak polis. Berhati hatilah dengan mereka yang meminta jawatan.

Terpulanglah kepada penilaian pembaca sekalian di atas tulisan ini. InsayaAllah segalanya akan terbongkar. Hanya masa yang akan menentukan bila ianya akan berlaku.

Apa yang ditakutkan oleh si perisik durjana ini ialah jika kerajaan yang ada sekarang berubah kerana apabila semua pentadbiran keselamatan Negara bertukar tangan segala rahsianya akan bocor.

Perisik ini tidak mungkin akan dapat berlindung lagi bila segala fail pihak keselamatan akan di buka semula oleh Menteri Dalam negeri yang baru. Ketika itu rakyat akan tahu siapakah dalang di atas segala yang terjadi pada hari ini.

Oleh kerana itu perisik ini akan sentiasa memastikan BN akan terus berkuasa agar rahsianya akan terus tersimpan, tetapi di mungkin lupa di sebelahnya juga punya perisik yang tidak pernah tidur.

ABU NAWAS.....

BENARKAH CINA INI KOMUNIS

Aku juga seperti mereka yang menafikan jasa Parti Komunis pada suatu ketika dulu mempunyai pandangan negetif kepada komunis. Masih segar di ingatan sewaktu di darjah 2 aku telah menonton tayangan perdana Bukit Kepong . 


Itulah pertama kali minda aku di masukkan dengan keganasan komunis di Bukit Kepong menyerang dan membunuh anggota polis. Minda kanak2 aku ketika itu telah di tanam dengan keganasan komunis. 


Yang pastinya filem arahan senator Jins Samsudin telah meningalkan kesan perkauman kepada penonton bahawa peperangan antara komunis dan British itu adalah satu perperangan antara melayu dan cina. 


Walaupun pelakon utama ahli komunis itu di pegang oleh A.Rahim tetapi wataknya adalah seorang cina komunis. Cerita berakhir dengan kejayaan anggota komunis menawan balai polis Bukit Kepong. Kesemua anggota polis telah mati di dalam pertempuran itu.

Kesimpulan dari cerita Bukit Kepong itu ialah mengambarkan kekejaman pihak komunis dan kesungguhan pihak polis mempertahankan balai polis itu sehingga ke titisan darah terakhir.


 Aku tidak mahu membuat persoalan daripada peristiwa ini kerana tulisan ini bukan bermaksud untuk mengulas tentang cerita yang sentiasa di tayang di TV Malaysia bila menjelang hari kemerdekaan (tahun ni kalau tak tayang gambar Bukit Kepong, aku berani potong rambut).

Buku pertama yang aku baca tentang komunis bertajuk Pergerakan Komunis Di Malaysia yang sudah aku lupa nama penulisnya tetapi seorang bekas anggota polis cawangan khas kemudiannya buku Baling Jalan Menuju Damai iaitu buku yang berkisarkan tentang rundingan Baling. 


Dialoq rundingan antara PKM dengan wakil kerajaan Malaya dan Singapura itu sudah cukup membuat aku terpegun dengan keiklasan Chin Peng yang mengetuai wakil PKM di dalam hasrat mereka untuk menjadikan Malaya bebas sepenuhnya daripada pengaruh kuasa colonial British itu. 


Kegagalan rundingan di Baling itu adalah kerana Tengku Abdul Rahman yang pada ketika adalah Ketua Menteri di Malaya enggan untuk bertolak ansur dengan permintaan PKM dan terus mahu menjadikan British sebagai mentor kepada UMNO. 

Perlu diingatkan bahawa Parti Komunis Malaya yang di tubuhkan pada 20 April 1930 bukanlah bertujuan untuk mengangkat senjata sebagai cara perjuangan mereka di tanah Melayu ketika itu. 


Jika tidak silap saya PKM juga adalah parti politik pertama yang di tubuhkan di Persekutuan Tanah Melayu. 


PKM yang pada asalnya bergerak seperti lain2 parti politik seperti hari ini. Tujuan penubuhan PKM adalah untuk menghalau British keluar dari Tanah Melayu dan menubuhkan Republik Komunis. 


Setelah kedatangan Jepun ke tanah Melayu pihak British telah bekerjasama dengan PKM dengan menubuhkan MPAJA (Tentera Anti Jepun Tanah Melayu). Menerusi MPAJA, bantuan senjata, latihan, kewangan, bekalan lojistik dan perubatan telah diperolehi dari British. Dalam tempoh 3 tahun kekuatan tentera MPAJA dianggarkan sebanyak 7,000 anggota.

Setelah Jepun menyerah kalah, MPAJA mengambil peluang untuk membalas dendam terhadap sesiapa yang dianggap bersubahat dengan Jepun. 


British yang kembali ke Tanah Melayu selepas tamatnya perang Dunia Ke 2 telah memungkiri janjinya kepada MPAJA. 


Persekutuan tanah Melayu telak di bentuk oleh pihak British dan PKM di ketepikan malah pihak british telah megharamkan parti komunis ini. 


Maka dengan peristiwa inilah Parti Komunis Malaya telah melancarkan peperangan besenjata secara terbuka terhadap British. Sehinggalah pada pada tahun 1948 darurat telah di istiharkan di tanah Melayu.

Kembali kepada rundingan Baling yang di adakan pada tahun 1955. Jika anda membaca temu bual bersama bekas Perdana menteri Malaysia yang pertama anda akan dapat lihat bahawa British amat membantah rancangan Tengku Abdul Rahman untuk membuat pertemuan dengan pihak PKM. 


Di sini saya dapat merasakan keiklasan Tengku yang mewakili persekutuan Tanah Melayu di dalam pertemuan ini. Bagi pihak British pula mereka sangat takut pertemuan ini akan membuka jalan perdamaian antara pihak PKM dan Tengku. 


Setelah Tengku beberapa kali mendesak pihak british untuk pertemuan itu akhirnya British telah bersetuju dengan syarat utama Tengku tidak di benarkan membuat apa-apa keputusan hasil dari pertemuan itu.

Akhirnya Rundingan Baling ini yang diadakan pada 28-29 Disember 1955 tidak membawa apa-apa keputusan. Keenganan pihak kerajaan ketika itu untuk tidak mahu membenarkan PKM bergerak sebagai sebuah pari yang sah adalah antara sebab mengapa rundingan ini hanyalah menjadi satu pertemuan tanpa sebarang keputusan. 


Campurtangan pihak British serta perdana Menteri Singapura ketika itu di dalam rundingan ini juga memaksa Tengku menamatkan pertemuan tanpa sebarang persetujuan. Namun harus di ingat perkara yang penting yang telah di tuntut oleh PKM ialah meminta kerajaan perikatan yang akan mengabil alih pentadbiran Negara itu haruslah bebas sepenuhnya daripada pengaruh pihak British. 


Hal hal keselamatan di dalam negeri mestilah di takbir urus sendiri oleh rakyat Malaysia tanpa pengaruh dari British. Tengku yang ketika itu menjadi ketua menteri persekutuan tanah Melayu dan bakal perdana Menteri Malaysia yang pertama sebenarnya hanyalah pak turut penjajah. UMNO bukanlah perjuang kemerdekaan tetapi hanyalah menyambung penjajahan British di tanah melayu dengan undang-undang yang telah di gubal oleh penjajah.


Di dalam buku Kisah Singapura “memoir Lee Kuan Yew” beliau telah menulis “pada 6 january 1946 pihak British telah mengadakan upacara di depan dewan bandaraya, di mana satu kontijen kecil MPAJA berbaris lalu di depan Lord Louis Mountrbatten, yang menyemat pinggat 16 daripada mereka. Chin Peng yang di gambarkan sebagai seorang komander gerila komunis, menerima bintangBurma(1939/45) dan bintang perang. Selepas itu dia telah memberi tabik hormat dengan menunjukan penumbuknya”

Jelaslah dari catatan bekas Perdana menteri Singapura itu menunjukan bahawa pihak British sendiri telah mengitiraf perjuangan PKM atau MPAJA di dalam menentang pihak Jepun selepas daripada perang dunia pertama. 

Bagi pembaca yang belum pernah melihat kelakuan dan sifat-sifat penjajah British boleh saja membandingkannya pada UMNO yang ada di waktu dulu, kini dan selamanya. Apabila kehadiran tentera jepun British mula melarikan diri. Maka ketika itu tinggalah Leftenan Adnan dan sarja hassan menentang pihak jepun sehingga meletupkan dirinya sendiri. Apakah sama penentangan leftenan Adnan dengan penentangan PKM terhadap tentera Jepun? Tidak!!! Leftenan Adnan adalah seorang tentera yang bekerja dengan kerajaan penjajah, menerima gaji dari penjajah dan menurut arahan dari penjajah. Sedangkan kewujudan MPAJA adalah hasil dari perjanjian antara pihak PKM dengan pihak British. Setelah kekalahan Jepun British telah memungkiri janjinya terhadap PKM. Akibat daripada itu PKM enggan memulangkan semula senjata2 yang telah di bekalkan kepada mereka oleh pihak British. 

Maka bermula dari sini PKM telah memulakan pemberontakan bersenjata menentang penjajahan British di tanah melayu. Bermula dari sini juga British telah menjalankan propaganda terhadap PKM dengan mewujudkan perasaan benci terhadap perjuangan komunis di tanah Melayu. Komunis telah di gambarkan sebagai anti agama, ganas, kejam dan segala keburukan telah di letakan ke atas bahu komunis itu. 
GAMBAQ INI TAK ADA KENA MENGENA DENGAN ARTIKAL INI TAPI CUMA NAK BAGI TAU MAKLUK INI ADALAH CINA YG MENYESAL TAK BOLEH JADI MELAYU ....ITU SAJA
ABU NAWAS

Blackend Is The End

Dyers Eve