To Live Is to Die

free counters

Selasa, 30 April 2013

PENDAFTAR PERTUBUHAN SAHKAN DAP ADALAH BERASAL DARI PARTI KOMUNIS MALAYA


Benarkah UMNO mengatakan bahawa DAP adalah parti komunis. Untuk menjawab persolan ini apa yang patut anda tahu ialah sejarah penubuhan DAP itu sendiri.

DAP adalah sebuah parti yang di wujudkanpada tahun 1966 adalah anak atau serpihan kepada PAP di Singapura, selatan Persekutuan Tanah Melayu.

Lee Kuan Yew yang tidak setuju dengan cubaan Perikatan-UMNO bertanding dalam pilihan raya di Singapura , telah membuka cawangan PAP di Semenanjung Malaysia. Apabila Singapura berpisah dari Malaysia pada 9 Ogos 1965, pendaftaran parti PAP telah dibatalkan pada 9 September 1965, tahun yang sama.

Devan Nair selaku ahli parlimen Bangsar yang ditinggalkkan oleh PAP cuba menghidupkan PAP yang baru dengan nama Parti Tindakan Rakyat Malaysia. Tetapi pendaftar pertubuhan menolak penubuhan PAP kerana nama yang sama itu akan mengelirukan orang ramai.

Oleh itu Devan Nair menggunakan nama baru iaitu 'Parti Tindakan Demokratik' atau DAP. Pada 3 Mac 1966 Surat dari Pendafar Pertubuhan menolak penubuhan DAP kerana perlembagaan parti itu tidak selaras dengan peraturan undang-undang Perdaftaran Persatuan.

Dan apa yang perlu anda tahu bahawa Lim Kuan Yew adalah seorang yang paling anti komunis. (Sila baca MEMOIR Lim Kuan Yew). Jika kita membaca memoir Zaid Zahari kita akan dapati Lim Kuan Yew adalah seorang yang ditaktor dan akan menahan dan menghukum sesipa saja yang tidak sehaluan dengannya.

Kebanyakan tahanan akan di kaitkan dengan komunis untuk menjayakan hasratnya menahan mereka dengan akta ISA.

Oleh itu di mana faktanya mengatakan DAP ada sebuah parti komunis? Sudah tentu faktanya tiada kerana umno tidak pernah berhujah dengan fakta kerana umno itu sendiri adalah parti auta.

Ini Kalilah kasi UBAH


Blackend Is The End

Dyers Eve