To Live Is to Die

free counters

Sabtu, 2 November 2013

SENTIMEN POLITIK PAS DAN UMNO

Politik melayu adalah politik mudah... ianya hanya berkisar kepada sentimen kepartian dan kebangsaan. Politik melayu hanya berkisar antara dua parti politik iaitu Umno dan Pas. Walaupun Pas mendakwa mereka parti Islam tapi ia tetap tidak boleh lari dari sentimen bangsa dalam politik parti itu.

Sebelum kemasukan Dr Burhanudin di dalam Pas politik Pas lebih berkisar kepada ultra melayu. Pas sebelum Dr Burhanudin pernah berselogan dengan slogan Malaya untuk melayu.. Cina balik China, India balik India.

Politik sentimen ini terus terbawa bawa sehingga ke hari ini sehingga menyebabkan Umno dan Pas adalah parti yang terbelakang jika di bandingkan dengan DAP dan PKR kerana Politik Pas dan Umno tidak perlu polisi kepada rakyat. Ianya cukup sekadar bermain sentimen kerana kedua dua parti ini hanya merebut undi orang melayu.

Lihat sajalah cara Pas dan Umno berkempen di Sungai Limau. Sekiranya pilihnraya ini berlaku di kawasan kawasan majoriti pengundi cina kempen sebegini pasti tidak akan berlaku kerana perbezaan pemikiran politik cina dan melayu terlalu jauh.

Mampukah cara berkempen sebegitu akan menambah undi orang cina sekiranya pilihanraya ini berlaku di kawasan orang cina. Kejar itik dalam sawah, tabur benih padi, banner bapa BN doa kepada calon Pas, anak Pas doa kepada calon BN?

Tapi ianya meninggalkan kesan yang amat besar sekiranya berlaku di kawasan orang melayu kerana politik melayu adalah politik sentimen. Politik orang melayu tak akan maju selagi ada pemimpin politik melayu terus menerus memandang rendah pemikiran orang melayu.

Politik orang melayu akan terbuka luas dan berdaya saing serta maju kedepan apabila mereka menghindar diri dari tempurung Pas dan Umno.

Blackend Is The End

Dyers Eve