To Live Is to Die

free counters

Selasa, 19 Ogos 2014

KEMBARA TANAH ARAB (Bahagian ke 4) IKAN SULTAN IBRAHIM (sara)Untuk mendapatkan buah buahan dan ikan dari Malaysia tidaklah sukar sangat di Dubai kerana ianya di jual di pasar pasarraya dan kedai kedai kecil milik warga Indonesia. Bukan saja buah buahan malah petai dan jering pun ada di jual di sini.

Untuk penagih rokok kretek pula boleh mendapatkannya dari kedai kedai Indonesia yang ada di pekan pekan kecil di sini. Rokok Kretek juga ada dalam berbagai jenis yang di jual di kedai kedai milik warga Indonesia. Oleh kerana tidak ada cukai di kenakan terhadap rokok maka rokok di sini harganya samalah dengan harga rokok di langkawi. .

Sewaktu berkunjung di sebuah pasaraya kecil aku terjumpa buah buahan yang di import dari Malaysia seperti rambutan dan buah mata kucing. Harga bagi buah rambutan yang telah di peketkan ialah 18 dirham 15biji, bersaman RM15.00 wang Malaysia. (15biji =RM15).

Yang paling menarik di temui di pasaraya milik warga Pakistan ini ialah ikan Talapia. Di sini ikan ini di kenali dengan nama ikan Sultan Ibrahim (Sara). Menurut pekerja pasaraya tersebut ikan ini memang di import dari Malaysia dan pembekal ikan ini menamakan ikan ini sebagai Sultan Ibrahim (sara).

Tidak pula dapat di sahihkan kena ikan ini namanya sama dengan nama salah seorang sultan di Malaysia ini dan berkebetulan nama Sara juga adalah nama isteri kepada sultan tersebut.

Bersambung...

KEMBARA DI TANAH ARAB (Bahagian ke 3) – Solat Jumaat dan teh tarik dubai.Kebetulan hari pertama aku di sana jatuh pada hari jumaat. Walaupun boleh saja aku meninggalkan jumaat pada hari itukerana musafir tapi rugilah kalau tak merasai suasana solat jumaat di sana.

Masjid berdekatan dengan hotel terletak kira kira 5 minit perjalanan dari hotel ke masjid. Masjidnya hanyalah sebuah masjid kecil yang di bina atas padang pasir. Walaupun masjid ini teletak di dalam Bandar namun masjid ini umpama sebuah masjid kampong yang biasa biasa sahaja.

Masuk waktu solat jumaat di sana adalah lebih kurang jam 12.50 tgh. Tidak ada 2 kali azan seperti di Malaysia di mana selepas saja Khatib memberi salam maka muazin terus azan dan khatib menyampaikan khutbah. Kebanyakan Jemaah adalah pekerja pekerja asing di kalangan rakyat India dan Pakistan.

Oleh kerana khutbah dalam bahasa arab maka aku tak tahulah sama ada khatib di sana juga penyembah sultan seperti khatib di sini.

Teh Tarik aka Cai

Selepas solat aku singgah di sebuah kedai yang berdekatan dengan masjid. Kedai kedai atau restoran kecil di sini kebanyakannya di miliki oleh warga India. Mereka menjalankan perniagaan kedai makan dan kedai runcit.

Di kedai kedai kecil ini minuman yang paling popular ialah teh tarik atau di kenali dengan panggilan Cai. Teh tarik atau cai ini rasanya agak berbeza dengan the tarik yang ada di Malaysia dan ianya lebih sedap dari yang pernah aku rasa. Mungkin campuran susunya yang membuat rasanya sungguh aroma.

Kedai kedai kecil ini tidak menyediakan kerusi atau meja untuk pelangan kerana pelangan lebih suka minum di dalam kereta sahaja. Apabila kereta berhenti di hadapan kedai akan ada pelayan yang akan dating untuk mengambil dan menghantar pesanan. Harga cai ini hanyalah seringgit duit Malaysia

Bersambung..

KEMBARA DI BUMI ARAB (Bahagian 2) – HOTEL KOMUNIS RUSSIA..

PETA SARJAH
Di UAE aku menetap di sebuah di Sarjah. iaitu sebuah negeri di Emiriah Arab Bersatu. Negeri ini memanjang sekitar 16 kilometer di garisan pantai Teluk Parsi di Emiriah Arab Bersatu sepanjang lebih daripada 80 kilometer ke dalam.

Sarjah adalah negeri yang berjiran dengan Dubai di mana jarak perjalanan di antara lapangan Terbang Antarabangsa Dubai ke Sarjah hanyalah mengambil masa kira kira 30 hingga 40 minit sahaja.

Yang menariknya tentang negeri ini ialah di sini tiada pusat hiburan malam shisha juga di larang untuk di sedut secara terbuka. Menurut teman di sana sultan iaitu Syeikh Sultan al-Qasimi iaitu amir di negeri ini sangat berpegang kuat dengan agama.

Di sini aku menetap di sebuah hotel milik rakyat Russia. Hotel ini betul betul berhadapan dengan Teluk Parsi di mana di sebalik sana adalah Negara Iran Darul Sunnah. Yang menariknya tentang hotel ini ialah rancangan TVnya adalah siaran terus dari Russia dan jika ada rangkaian siaran Arab semuanya telah di alih bahasa kepada bahasa Russia.

Lebih teruja lagi bila satu chanel TVnya adalah Chanel komunis Chanel ini menayangkan drama drama ketenteraan. Namun isanya tidaklah menarik sangat kerana satu patah perkataan pun aku tak paham. Cuma yang pastinya di sisi TV chanel ini tertera logo komunis Russia.

Akibat dari perbezaan waktu antara Malaysia dan UAE selama 4 jam pada hari pertama di sini aku ternanti nanti waktu subuh. Ku sangkakan jam pada HP aku masih lagi waktu Malaysia sedangkan ianya telah automatic bertukar kepada jam di sana. Tunggu punya tunggu hari semakin cerah… rupa rupanya hari sudah mahu terbit matahari.

Dari jerejak hotel ini dapat di lihat suasana pagi yang sungguh indah dan cuaca yang sejuk sekali. Persekitaran dan pantai ini sangat bersih di mana pekerja pembersihan bukan menyapu sampah tapi mereka mengutip sampah....

Bersambung…
SANG SAKA MALAYA BERKIBAR DI BUMI ARAB

SUASAN PAGI SEKITAR JAM 6.30
TENGAHHARI DARI BILIK HOTEL

Blackend Is The End

Dyers Eve