To Live Is to Die

free counters

Ahad, 26 April 2015

1MDB : PUSARA RAKYAT BUAT NAJIB

Siapa Jho Low dan kenapa individu ini secara tiba-tiba menjadi begitu penting dalam urusan pentadbiran negara?.Apa yang jadi pada wang tunai milik 1MDB di Kepulauan Cayman?.Ke mana perginya 42 billion milik 1MDB?’ Demikianlah rentak irama yang berkumandang di dada-dada akhbar,baik cetak mahupun elektronik mutakhir ini.Pelantun suaranya pula bukan calang-calang “powerfull person” tetapi juga dianggap sebagai “mastermind” dalam pembentukan negara Malaysia moden,iaitu Tun Mahathir.
   .Penyelewengan 1MDB bukan sahaja mengulangi penyelewengan projek PKFZ yang bernilai rm12 billion malahan jumlahnya jauh lebih besar dan memberi liability yang bukan sedikit pada kantung wang negara. Rakyat mahu tahu apa relevannya 1MDB ini.Ya,para warga tua di luar bandar malah sebahagian besar anak muda tidak tahu dan ada yang tidak mahu ambil tahu pun tentang 1MDB ini,tetapi apabila melibatkan sejumlah mega besar duit pembayar cukai yakni rakyat,maka setiap rakyat berhak mengetahui kemana wang mereka mengalir  ke atas nama maha projek sekalipun.
     Cukup-cukuplah rakyat diperbodohkan,dizalimi,dikhianati dengan puluhan billion duit mereka yang lesap entah kemana.Projek lembu NFC,Skandal Eric Chia dan Perwaja,PKFZ,dan puluhan lagi ketirisan yang di dedah saban tahun (namun tiada tindakan di ambil?sekadar bentang audit?).CUKUPLAH!.Biarlah skandal 1MDB ini menjadi mimpi ngeri terakhir buat kita seluruh rakyat Malaysia khasnya.
     Separuh nyawa kita membanting tulang,idea,dan tenaga untuk membayar harga sebuah pengkhianatan yang dicurahkan dengan pelbagai cukai yang cukup membuktikan bahawasanya “Kerajaan kita sudah makin tiada duit!’.Ini Kalilah!.Ya,ini kalilah kita tumbangkan keangkuhan mereka.Untuk terakhir kalinya,marilah kita melihat ke wajah anak-anak kita.Apakah kita sanggup membiarkan masa depan mereka terus sngsara di bawah rejim aparat?.
    Percayalah,Barisan Nasional akan menghancurkan negara sekiranya terus dibiarkan di atas pundak kuasa.Tukar,Ubah,Reform,Ini Kalilah,walau apa jua slogan kita,walau berbeza jarak idologi dan pendapat kita,UMNO Barisan Nasional wajib ditumbang dan segala pengkhianat harus dihumban.


Masa depan kita di tangan kita.Lawan tetap lawan!.

BOIKOT PILIHANRAYA: BENARKAH KERANA HUDUD

BOIKOT PILIHANRAYA: BENARKAH KERANA HUDUD

Polimik Pemuda Pas Pulau Pinang terhadap kempen pilihanraya kecil Permatang Pauh berterusan sehingga hari ini walaupun di peringkat Pas Pusat dan Pas Pulau Pinang telah pun di selesaikan oleh kedua dua pemimpin tertinggi parti ini.

Dalam kenyataan terbaru Ketua Dewan Pemuda Pas Pulau Pinang (masih boleh di sahkan kesahihannya) Yusni Mat Piah yang hilang deposit kerana hanya mendapat 690 undi sahaja dari lebih 16 ribu pengundi berkata tempoh permohonan maaf telah pun  berakhir.

Sebenarnya isu boikot pilihanraya oleh Pas terhadap calon calon PKR bukanlah perkara baru cumanya sama ada ianya di nyatakan secara umum ataupun di lakukan senyap senyap dan ianya berlaku di setiap negeri.

Dalam pilihanraya kecil yang di tandingi Anwar pada tahun 2008 misalnya pemuda Pas Pulau Pinang di bawah Hafiz Nordin telah pun secara terang terangan mengarahkan pemuda Pas Pulau Pinang agar memboikot prk tersebut walaupun tidak timbul sama sekali isu hudud pada ketika itu.

Ramai pengundi pengundi luar yang di pindahkan ke Permatang Pasir tidak keluar mengundi kerana ada di kalangan ahli Pas yang pro umno di amanahkan memegang senarai nama pengundi luar tidak mahu membawa keluar pengundi terutamanya dari kalangan warga tua dan wanita keluar mengundi walaupun wang petrol kereta pembawa pengundi telah pun di berikan.

Kumpulan ahli Pas yang pro umno ini sememangnya sangat benci kepada Anwar, Pkr dan orang bukan Islam sejak dari pilihanraya 1999 lagi.

Malah kumpulan ini juga mula timbulkan rasa kebencian ahli Pas kepada adun Pas Permtang Pasir pada ketika itu Allahyarham Hamdan Abdul Rahman kerana bagi mereka Adun Pas ini menyokong parti PKR yang secular sehinggakan Allahyarham juga telah di boikot sehingga menyebabkan dalam PRU 2008 Pas hanya menang dengan majority kurang dari 600 undi.

Kumpulan Pas pro Umno ini sebenarnya hanya menjadikan isu hudud sebagai alasan kukuh mereka untuk berkempen secara terbuka agar Pas memboikot pilihanraya ini sedangkan mereka sebenarnya sudah sekian lama tidak pernah mengundi PKR di Permatang Pauh.

Dendam terhadap PKR oleh kumpulan Pas pro Umno ini semakin membuak buak apabila Ketua Pemuda Pas Yusni Mat Piah kalah dengan amat memalukan dalam pertandingan 3 penjuru di Sungai Aceh sedangkan musuh mereka PKR mendapat undi  21 kali ganda dari Yusni Mat Piah.

Kekalahan yang sangat memalukan kumpulan Pas Pro Umno ini telah membuktikan bahawa mereka tidak mendapat sokongan daripada rakyat walaupun bersungguh sungguh berkempen bersama Umno untuk mengalahkan PKR di Sungai Acheh.

Inilah isu sebenarnya iaitu dendam kesumat yang tidak ada akhirnya terhadap Anwar, PKR dan orang bukan Islam dan menjadikan hudud sebagai alat kepada kepentingan nafsu mereka.

Percayalah walau pemimpin PKR bersumpah dengan nama Tuhan sekali pun bahawa mereka menyokong hudud kumpulan Pas Pro Umno seperti Pemuda Pas Pulau Pinang sama sekali tidak juga akan mengundi PKR atau mana mana parti yang bagi mereka selain dari Pas semuanya kafir.

Maka biarkanlah mereka dengan kerja kerja mereka kerana hanya yang mahu jalan ke belakang saja yang akan bersama sama mereka.

Mengharapkan orang yang berjalan kebelakang untuk sampai kepada kita adalah sangat mustahil kecuali kita turut sama berjalan ke belakang.
PRK PERMATANG PAUH - Temubual Eksklusif Bersama Timbalan Presiden PAS - Mohamad Sabu.
S : Adakah PAS memberi sepenuh sokongan kepada calon PKR?
J : Bila Permatang Pauh Parti Keadilan, maka Keadilan berhak memilih sesiapa sahaja calon daripada Keadilan, PAS akan sokong. Bukan kita bertahaluf dengan orang, kita dengan parti. Bila Parti Keadilan memilih Wan Azizah dan kita kena sokonglah Wan Azizah sebagai calon Pakatan Rakyat.

S : Adakah ahli PAS akan memboikot calon PKR?
J : Tiada, pandangan ahli bebas tetapi bila parti buat keputusan, ahli kena patuh terutamanya sekali yang buat keputusan di dalam PAS ini yang paling tinggi Majlis Syura yang kedua Jawatankuasa Pas Pusat. Oleh kerana pilihanraya ini hal pentadbiran, maka PAS Pusat yang buat pilihan. Keputusan PAS Pusat kita hendaklah membantu sepenuhnya calon dari Pakatan Rakyat untuk menang di Permatang Pauh.
S : Bagaimana dengan kenyataan Ketua Pemuda PAS Pulau
Pinang yang tidak mahu membantu calon PKR?
J : Semua ahli kena patuh pada keputusan parti. Hari penamaan calon anggota Majlis Syura turun bersama iaitu Ustaz Idris Ahmad, Dewan Ulamak, Khairuddin Takiri dan pemimpin-pemimpin Setiausaha Agung, Penolong Setiausaha Agung, saya sendiri Timbalan Presiden, Ketua Muslimat. Ertinya parti bersama dengan Pakatan Rakyat, semua ahli kena patuh.
S : Kenapa kenyataan yang dikeluarkan pimpinan PAS sering bercanggah antara satu sama lain?
J : Pandangan peribadi lain dari keputusan parti yang kita dokong. Mana-mana parti pun orang ada beri pandangan peribadi tetapi keputusan parti yang kita kena dokong.

S : Apakah halatuju PAS selepas muktamar? Adakah PAS masih komited bersama Pakatan Rakyat?
J : Itu tidak tahu, itu bergantung, kita masih dalam Pakatan Rakyat sebab Pakatan Rakyat keputusan muktamar. Mengubah nak bersama atau nak berpisah tentu melalui muktamar. Muktamar saya yakin akan terus bersama Pakatan Rakyat.

Blackend Is The End

Dyers Eve