To Live Is to Die

free counters

Rabu, 16 Disember 2015

KEMBARA SENIMAN JALANAN JELAJAH BUMI SIAM EDISI OSMAN TIKUS - Part 5 UPTOWN STADIUM BANGKOK @ KO KO THO ( Pasar malam Rajamangala stadium)

Oleh kerana kami sampai ke Bangkok dan urusan penginapan sudah lewat petang maka pada hari pertama kami sampai ke Bangkok kami Cuma meronda sekitar Kota Bangkok di mana pada malam nya melawat sebuat uptown yang terletak di sebelah stadium nasional Thailand.

Uptown ini rasanya lebih 4 kali ganda luasnya uptown Bandar Perda pada bulan puasa atau 30 kali lebih luas dari uptown Taman Sri Gombak.

Namun yang paling berbeza di antara uptown ini dengan uptown uptown di Malaysia ialah penjualnya semuanya bisa membuat anda berhenti seketika di hadapan gerai mereka kerana kebanyakkannya menonjolkan keseksian dengan pakaian yang menjolok mata.

Namun harganya tidaklah banyak bezanya dengan harga harga barang di Malaysia mungkin juga kerana mereka meletakan harga yang tinggi kepada pelancung.

Maaf tidak ada banyak gambar ketika di pasar malam ini akibat henpon kehabisan beteri...

Bersambung....

Siri 1 hingga 3 click link di bawahKEMBARA SENIMAN JALANAN JELAJAH BUMI SIAM EDISI OSMAN TIKUS -Part 3 (Pasar Terapung)Permandangan salah satu sudut pasar malam ini


KEMBARA SENIMAN JALANAN JELAJAH BUMI SIAM EDISI OSMAN TIKUS -Part 4 (PASAR ATAS LANDASAN KERETAPI DI MAEKLONG).

Video ketika keretapi sedang melalui pasar ini 

Sejak dari malam pertama di Kota Bangkok kami semua sudah berjanji untuk bangun awal esoknya kerana mahu memulakan long march ke Aran iaitu sempadan Kemboja yang terkenal dengan menjual barang barang serta pakaian bundle.

Janji awalnya selepas subuh akan terus bertolak kerana sebelum ke sana kami terlebih dulu mahu ke Pasar Maeklong yang terletak kira kira 70km dari Bangkok tetapi akhirnya terlewat dari janji awal kerana van yang kami sewa tersangkut dalam kesesakan ke hotel tempat penginapana kami.

Kebetuan pula pada hari tersebut adalah hari bercuti kerana sambutan ulangtahun kelahiran Sultan Siam maka terjadi kesesakan jalan raya yang membuat kami terus terlewat dari jadual asalnya untuk sampai ke Pasar Maeklong sebelum jam 10.00 pagi.

Perjalanan yang sepatutnya mengambil masa sejam setengah telah memakan masa hampir 3 jam dan kami sampai di sana sekitar jam 12.30 ptg bermakna kami telah terlepas keretapi yang dijadualkan melalui pasar ini pada jam 10.00 pagi.

Setelah bertanya kepada peniaga di pasar tersebut jam berapa lagi keretapi akan melalui pasar tersebut kami di maklumkan keretapiakaj sekali lagi melalui kawasan tersebut pada jam 2 petang nanti lalu kami mengambil keputusan untuk terlebih dulu pergi ke Pasar Terapung yang berada lebih kurang 15 minit perjalanan dari Pasar maeklong ini.

Hampir jam 2 petang kami sekali lagi datang ke Pasar ini dengan harapan dapat melihat sendiri bagaimana keretapi melintasi pasar ini dan nasib kami cukup baik kerana tidak sampai 10 minit kami tiba di pasar ini keretapi yang di nanti nantikan pun tiba.

Ramai pelancung yang kebanyaannya dari Malaysia sudah siap menunggu dengan kamera masing masing untuk merakamkan pengalaman yang tidak ada di tempat lain ini.

Pasar Maeklong yang terletak di Samut Songkram, Pasar ini sama sahaja dengan pasar yang lain dengan menjual buah-buahan tempatan; durian, mangga, lychee sayur-sayuran dan makanan tempatan termasuk makanan eksotik (Katak).

Tetapi keunikan yang ada pada pasar Maeklong ini akan mula terserlah apabila bunyi siren di bunyikan oleh pusat kawalan kereta api di sini. Para peniaga pasar malam akan menarik bahagian bumbung gerai mereka bagi memberi laluan kepada kereta api yang melintas. 
Setelah kereta api berlalu, peniaga akan menurunkan semula bahagian bumbung gerai mereka dan perniagaan di teruskan seperti biasa. 

Landasan kereta api yang di bina pada tahun 1905 di khabarkan menjalankan operasinya 7 kali sehari selama 7 hari seminggu.

Bersambung...

Siri 1 hingga 3 click link di bawah

KEMBARA SENIMAN JALANAN JELAJAH BUMI SIAM EDISI OSMAN TIKUS -Part 3 (Pasar Terapung)

Bahan jualan yang terletak di tepi rel tidak di angkat.


pelancung berebut merakamkan saat keretapi ini melalui pasar ini

Bumbung kedai siap di turunkan 10 minit sebelum keretapi ini melintas


ikan dan daging turut di jual di tepi landasan

sayur sayuran

betul betul atas landasan

Sotong saiz besar baru berharga lebih kurang RM7.50 saja sekilo (Nilai matawang tahun lalu)KEMBARA SENIMAN JALANAN JELAJAH SIAM EDISI OSMAN TIKUS – Bahagian 7 (Pemandu pelancung yang setia)

Sejak kami tiba di Kota Bangkok sehinggalah malam terakhir kami di sana mereka berdua inilah yang membawa kami ke mana saja yang di minta.

Menyerdiakan perkhitmatan van yang selesa dan berada di dalamnya seolah olah berada di dalam mini disco.

Sapa sapa yang nak guna perkhimatan guide di Bangkok bolehlah hubungi Adew Gpo.....

Blackend Is The End

Dyers Eve